Ugye nem mindegy, hogy mennyi pollennel dolgozol együtt az irodában?

Ahogy beköszönt a tavasz, majd a nyár egyre többet hallunk a szénanátháról. Nem véletlen hiszen ilyenkor tele van a levegő pollennel. A szél csak úgy hordja a rengeteg virágport szerte szét, de ennek sajnos egyre kevesebben örülhetnek. A különböző pollenekre allergiás személyek száma már hazánkban is egyre nagyobb. Csak úgy mint az európai országok többségében, már nálunk is a lakosság 20%-a küzd meg minden évben a szénanátha kellemetlen tüneteivel.

Azok, akik allergiások nagyon jól tudják, hogy az orrfolyás, viszketés, tüsszögés nem ér véget akkor sem ha beülnek az autóba, vagy hazaérnek a lakásba. Pedig a fejlett társadalmakban az emberek idejük nagy részét, egész pontosan a 90%-át, zárt térben töltik.

A kérdésre akkor, hogy miért van ez a rengeteg tünet, persze adódik a válasz, hogy a pollenek a levegővel együtt mindenhol ott vannak.

Néhány tudós azonban nem elégedett meg ezzel a válasszal, a pontos okokat és a védekezés technikáját is ismerni akarta.

A sokak számára annyira zavaró nyírvirágpor koncentrációját kezdték el meglehetősen alaposan megfigyelni. Öt különböző irodai szobában virágporcsapdát helyeztek el 1,2 méter magasságban, mely egy átlagos személy légzési magasságának felel meg, ha íróasztalnál ül.

allergiásan a munkahelyen

Ezen kívül mérő műszereket szereltek az ablakpárkányok külső oldalára sőt, egy meteorológiai állomás mellé is 15 méter magasan. Minden iroda közvetlen közelében volt legalább két nyírfa és még több a 15 km-en belüli környezetben. Összesen 56 fa virágzását figyelték meg az április közepétől, a hónap végéig tartó időszakban.

Arra voltak igazán kíváncsiak, hogy a szellőztetés módja hogyan befolyásolja a pollenek mennyiségét.

A kísérlet eredményei részben egyértelműek, részben nagyon furcsák. Az, hogy abban a szobában, ahol az ablak egész nap nyitva (döntve) van, magas lesz a pollenkoncentráció, ez  megegyezett a várakozással. Az viszont, hogy az eredmény ugyanilyen rossz egy légcserélő berendezéssel ellátott vegyi laborban, már nagyon meglepő.

Természetesen a szobákban minden esetben alacsonyabb volt a mért érték, mint odakint, viszont az említett két esetben a koncentráció elérte a 70%-ot. Szellőztetni persze létszükséglet, így itt is a legideálisabb megoldást keresték.

A legbíztatóbbnak azt a módszert találták, ahol nagyjából két óránként mindössze öt percet szellőztettek. Itt a pollen koncentráció csak  5% volt.

Pollen a levegőben és a munkahelyen

Azt, hogy mikor mennyi pollen van a levegőben egyértelműen befolyásolja az időjárás, a szélirány, de bizonyos napokon akkor is sok virágpor volt a levegőben, ha az időjárás ezt nem indokolta.

Ennek egész egyszerűen a cipőnk, jobban mondva a cipőnk talpa az oka. Mivel a pollenek szabad szemmel nem láthatók, így észrevétlenül tudunk elképesztően nagy mennyiséget bevinni magunkkal, még a ruhánkon is.

Ha valaki pollen allergiával küzd, mindenképp fordítson fokozott figyelmet a tavaszi és nyári időszak alatt a szellőztetésre és a ruhára, cipőre. Inkább többször, de kevesebbet szellőztessünk és válasszunk megfelelő lábtörlőt. Nyugodtan figyelmeztessünk mindenkit a használatára és mihelyst hazaér a család, mindenki váltson papucsra és öltözzön át. Ezek persze alapvető és egyszerű dolgok, de sokat segíthetnek ebben a nehéz időszakban. Az apró házi praktikákon kívül, enyhítsük a tüneteket más megoldással is.

Nagyszerű segítség mindenkinek az allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna, mely azonnal megszünteti a kellemetlen panaszokat. Ahogy ráfekszünk, máris érezzük a gyógynövények jótékony hatását. Az orrunk kidugul, nincs többé orrfolyás, viszketés, köhögés. Az orrnyálkahártyában lévő duzzanat lelohad és a levegő útja újra szabad. Az allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna garantálja a pihentető és regeneráló alvást.

Az allergia okozta orrfolyásra és orrdugulásra a megoldást a 2 az 1-ben párnánk nyújtja.

allergiás orrfolyás és orrdugulás ellen párna 2 az 1-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük