Hogyan használd helyesen az orrspray-t?

Az orrspray helyes használata.

Tüsszentés, orrfolyás és orrdugulás – többek között ezek is, az allergia tünetei. A legtöbben ilyenkor levegőhöz szeretnének jutni, orrspray-t használnak. De vajon hogyan kell helyesen használni?

Fújd ki az orrod alaposan!

Az allergia idején tele van az orrunk váladékkal, ezért sprayzés előtt a legfontosabb dolog, hogy alaposan fújjuk ki az orrunkat, mert ha tele van váladékkal, akkor nem tud az orrspray hatóanyaga az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódni.

Rázd fel a spray-t!

A spray-k különböző összetevőket tartalmaznak, ezért használat előtt fel kell rázni, hogy összekeveredjenek az alkotórészek.

Sprézz egyet-kettőt a levegőbe!

Ezt követően vehetjük le a kupakot, majd sprézzünk egyet-kettőt a levegőbe, hogy a szórófejben lévő levegő kimenjen és a hatóanyag akadály nélkül kijusson belőle.

Ne hajtsd hátra a fejed!

Következik a befújás – sokan azonban, akár egy szemcsepp használatánál, hátrahajtják a fejüket.

Igen, sajnos azonban ez nagy hiba, hiszen spray-ben lévő hatóanyag lecsorog a torokra keserű ízt okozva. A spray ebben az esetben nem segít semmit sem, mert csak átfolyik az orron és nem tud felkerülni az orr nyálkahártyájára.

Előre hajtsd a fejed!

A helyes fejtartás, hogy egy kicsit előre hajtjuk a fejünket. Az is tévhit, hogy a sprézés alatt fel kell szívni a levegőt. Pont ellenkezőleg. A sprézés alatt ne vegyünk levegőt, mert a spray hatóanyaga túl hátra kerül és nem fog tudni eloszlani az orr belső felületén.

V alak a befújásnál!

Nagyon fontos, hogy befújáskor a spray szórófejét az orrlyukunkban enyhén ferdén, kifelé tartsuk. A két orr befújásánál ez egy V alakot mutat.

Ez azért fontos, mert ha a sprayt egyenesen vagy befelé tartjuk, akkor az orrunk közepén húzódó orrsövényünkre fújunk. Az orrsövényünket nagyon vékony, és érzékeny nyálkahártya borítja. Ha gyakran éri az orrspray hatóanyaga, akkor begyulladhat, égő érzés jelentkezhet, vagy akár orrvérzés is kialakulhat. Tehát a helyes befújást úgy tudjuk a leghatékonyabban megoldani, ha a  jobb kezünkbe fogjuk a sprayt,  a szórófejet ellentétesen a bal orrnyílásunkba tesszük.

Most a bal mutató ujjunkkal enyhén meghúzzuk a bal orrunk mellett az arcbőrünket azért, hogy az orrukat egy kicsit kitágítsuk, és így a hatóanyag jobban el tud terülni az orr belső felületén. A sprayt tartsuk enyhén kifelé, ferde alakban. A szórófej hegye a bal szemünk külső sarka felé nézzen, így tudjuk elkerülni, hogy ne a középen lévő orrsövényünkre sprézzünk.

Ne fújd ki!

Amikor befújtunk egyet az orrunkba, emeljük a fejünket egyenes helyzetbe és óvatosan egyet-kettőt szipogjunk,  hogy bent tartsuk az orrunkban a hatóanyagot. Ha esetleg egy kicsit kicsorog, zsebkendővel töröljük le, de semmiképpen ne fújjuk ki az orrunkat. Most következik a másik orrunk, itt mindent ellentétesen csinálunk.

Meddig lehet használni az orrsprayt és mivel lehet még enyhíteni az allergiát?

Fontos, hogy ne adagoljuk túl a spray-t és csak addig használjuk amíg a betegtájékoztatóban megengedett. Esténként pedig már ne használjuk a spray-t, hagyjuk az orr nyálkahártyáját regenerálódni, tegyük a fejünket a Herbafill 2 az1-ben légzéskönnyítő párnára, mely orrspray nélkül szünteti meg az orrfolyást és az orrdugulást egész éjszakán át.

Tehát nappal spray, este pedig Herbafill párna!

allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna
Allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna