Hogyan leszel a szénanátha gyógyszerektől Zombi sofőr?

Angol felmérések azt mutatják, hogy minden 15. sofőr aki szénanáthában szenved, és napi szinten szedi a gyógyszereket, balesetveszélyesnek érezték a vezetési képességeiket!

vezetés és a szénanátha

Ugye pár pohár sör vagy egy pohár bor után soha nem ülnél be az autódba vezetni?

Viszont soha nem jutna eszedbe, hogy ne ülj a kocsiba, ha szénanáthában szenvedsz, és beszeded a tablettákat!

Azon túl, hogy a nagy melegben jelentősen tompulnak reflexeink, a szénanáthás betegeknél jelentkező kellemetlen allergiás tünetek összpontosítási és látási zavarokat okozhatnak.

Aggasztó, hogy minden 15. jármű vezető, aki pollen allergiában szenved, és allergia elleni gyógyszert szed, elmondja, hogy képtelen biztonságosan vezetni az allergia tünetei, és a gyógyszer mellékhatásai miatt!

A szénanáthában szenvedők 22% okozott már másik autónak balesetet.

Az allergia ideje alatt vezető sofőrök 4% bevallotta, hogy az általuk okozott baleset biztosan elkerülhető lett volna az allergia szezonon kívül.

fáradékonyság az úton
álmosság, fáradékonyság

A járművezetők nagy része bevallja, hogy nem olvasta, vagy figyelmen kívül hagyja az allergia gyógyszer apró betűs részét, mely konkrétan leírja, hogy a gyógyszer mellékhatása miatt ne üljön autóba, és ne dolgozzon munkagépen.

Egy kutatás szerint egy 8-9 tüsszentésből álló roham 120 km/h vezetési sebesség mellett akár 1 kilométeren át tartó “vakon vezetést” is okozhat.

A megkérdezett allergia gyógyszert szedőknek kis százaléka teljesen figyelmen kívül hagyja az orvos által felírt, illetve a betegtájékoztatóban leírt napi ajánlott dózist. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb mennyiségben vesznek be a tablettákból, ezáltal a mellékhatások is a többszörösére emelkedhetnek.

Az autósoknak több mint egyharmada szenved szénanáthában, és sok gyógyszert, orr- és –szemcseppet használnak, hogy enyhítsék a szemviszketést, tüsszögést, az orrfolyást és orrdugulást. És ezeknek a szereknek mind vannak mellékhatásai!

A felmérés szerint a szénanáthában szenvedő autósok bevallása alapján a leggyakoribb gyógyszer mellékhatás:

  •  az álmosság (55%),
  • a letargia (35%),
  • a homályos látás (35%)
  •  a lelassult reflex és összpontosítási zavar.
lelassult reflexek

A kutatók elmondták, hogy abszolút a betegek felelőssége, hogy csak az vezessen, aki teljes mértékben alkalmasnak érzi magát arra. Ha úgy érzik, hogy olyan gyógyszert szednek, amik hátrányosan befolyásolják a gyors döntés hozatalt vagy a koncentráció készségüket, akkor ne üljenek a volán mögé.

Már több biztosító társaság nem fizet baleset esetén, ha bebizonyosodik, hogy a gyógyszerek mellékhatásai miatt korlátozott volt a vezetői képességük.

A tanács egyszerű, mielőtt kocsiba ülne, olvassa el a betegtájékoztatót a szedett gyógyszerekről.

gyógyszer mellékhatása vezetésre

Ha bizonytalan, akkor beszélje meg házi orvosával a lehetőségeket, esetleg más gyógyszer cseréjét.

Ha minket nem is kínoz az allergia tünete, illetve nem nyom el a gyógyszerek mellékhatása, akkor is sokkal figyelmesebben kell vezetnünk a pollen szezon idején, hiszen minden 5. autóban egy szénanáthától szenvedő sofőr ülhet. A fokozott figyelemmel könnyebben elkerülhetjük a baleseteket.

A szénanáthában szenvedők az állandó orrfolyás és az orrdugulás miatt átlagosan 72 perccel alszanak kevesebbet. Az alvás közbeni orrfolyás és az orrdugulás percek alatt megszüntethető a 2 az 1-ben párnával, mely allergiások részére lett kifejlesztve. Pillanatok alatt kitisztítja az orrjáratot és az egész estén át gondoskodik a szabad orrdugulás mentes légzésről! A párnáról további információt a képre kattintva olvashatsz:

allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna
Allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna

Az allergiás orrfolyásra, orrdugulásra kialakított párnát ajánld azon rokonaidnak, barátaidnak, kollégáidnak, ismerőseidnek akikről tudod, hogy allergiásak és nagyon szenvednek, napok óta nem tudnak aludni! Legyenek hálásak neked, szerezz nekik nyugodt szép orrdugulástól mentes éjszakákat az allergiás időszak alatt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük