Miért gyakoribb a nők körében az allergiás és asztmás beteg?

Egy új kutatás megerősítette a tényt, hogy a nők sokkal gyakrabban szenvednek valamilyen allergiától, vagy asztmás tünetektől, mint a férfiak. Erre utaló eredmények már korábban is voltak, ám az okokat csak találgatták. Most bizonyosságot nyert, hogy ismét a hormonokat, jelen esetben az ösztrogént tehetjük felelőssé a bajokért.

A kutatás eredményei

Az eredmények azt mutatják, hogy körülbelül 10 éves korig, nincs valódi különbség a két nem között az allergia, illetve az asztma kialakulásának tekintetében. Ezt követően valami megváltozik, hiszen beindul a pubertás. A serdülőkorral együtt jár, hogy a szervezet elkezdi fokozott mértékben termelni a nemi hormonokat. A lányoknál ez az ösztrogén, a fiúknál pedig a tesztoszteron. Ettől kezdve a nők egész egyszerűen sokkal nagyobb eséllyel tapasztalhatják magukon az allergia tüneteit, mint a férfiak. Ezt egyébként a magyarországi mérések is alátámasztják. Hazánkban a 15 év feletti lakosság több mint 36%-a szenved allergiától, jelentős részük pedig nő. Még abban is komoly eltérés van, hogy egy allergiás meddig szenved. A már allergiás nők 56%-a állandóan tapasztalja a kellemetlen tüneteket, míg ez az arány a férfi betegeknél csak 30%.

A két nem, illetve a két hormon közti igazi különbség, a reakció. Még a tesztoszteron egyfajta védelmet nyújt az allergiával szemben, addig az ösztrogén nagyon hevesen reagál egy-egy allergénre. A tesztoszteron gátolja a gyulladást, az ösztrogén viszont lehetővé teszi, sőt segíti a kialakulását. A tényt igazolandó, az orvosok a nőkben található tesztoszteront is megvizsgálták, ami épp úgy gátolta a gyulladás kialakulását, mint a férfiaké.

Allergiában és asztmában szenvedők

Az allergiának való nagyobb kitettség nem állandó, a hormonális ciklusokkal együtt változik. Mikor több az ösztrogén, nagyobb a veszély és ugyanez igaz fordítva is. A legnagyobb kockázatnak a terhes nők vannak kitéve, hiszen ilyenkor teljesen felborul a hormonháztartás és jelentősen emelkedik az ösztrogén mennyisége is. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki épp várandós az automatikusan allergiás, vagy asztmás lesz, aki pedig túl van a klimaxon az nem. Mindössze nem árt jobban odafigyelni a környezetünkre.

Egy tévhit megcáfolása

Felmerül a kérdés, hogy egyes fogamzásgátlók, ideiglenesen segíthetnek-e elkerülni az allergiát? Mivel több fajtájuk is veszélyes lehet, sőt olyan is akadt már korábban, ami később vetélést okozott, így az orvosok nagyon óvatosak a kérdésben. Senkinek sem javasolják, hogy ezzel akarja elkerülni az allergiát, vagy az asztmát és folyamatosan kutatják magukat a fogamzásgátló készítményeket, illetve azok élettani hatásait is.

Milyen módszerek, praktikák segíthetnek az allergiásoknak és az asztmásoknak?

Bizonyos szervezeti adottságokon nem lehet és nem is kell változtatni, hiszen épp az ösztrogén az, ami olyan sokat segít is, például a terhesség alatt. Vannak viszont más praktikák, amik csökkenthetik  a kockázatokat. Ilyen a dohányzás elhagyása, az egészséges életmód és a rendszeres mozgás.

Azokat, akik mégis allergiások lesznek nyilván nem vigasztalja, hogy ez épp az ösztrogén miatt történt. Nekik tudniuk kell, hogy ma már számtalan segítség létezik. Vannak gyógyszerek, immunterápia és van valami jobb is, az allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna. Ez a gyógynövények segítségével szabadít meg mindenkit a kellemetlen tüneteketől és biztosítja a nyugodt alvást. Most, hogy elkezdődött a pollen szezon, kifejezetten nagy segítség lesz egy szénanáthás számára, de mindenki másnak is használ. Ugyanolyan jótékonyan hat poratka, állati szőr, sőt még gombaspóra allergia esetén is. A terhesség alatt is biztonsággal használható. Ha allergia kínozza, azt az allergiás orrfolyás elleni párna valóban orvosolja!

Az allergia okozta orrfolyásra és orrdugulásra a megoldást a 2 az 1-ben párnánk nyújtja.

allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna
Allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük