Miért olyan veszélyesek az emberi szervezetre a műanyagból készült termékek?

A ftalátok szerves vegyületek, melyeket főként a PVC gyártása során, az anyag lágyítására és rugalmassá tételére használnak. Lassú és hosszú ideig tartó párolgás során szabadulnak fel és a legtöbb típusuk meglehetősen káros az egészségre. Főként a műanyagokban találkozhatunk velük, viszont azoknak egész széles skáláján. Sajnos számos betegség kialakulásáért felelnek, sőt ma már azt is tudjuk, hogy az allergia kockázatát is növelik.

A ftalátok legnagyobb veszélye, hogy negatívan befolyásolják az endokrin rendszert, egész pontosan magukat a hormonokat. Emiatt az Európai Unió bizonyos fajtáit már betiltotta, vagy korlátozta a különböző termékek gyártása során. Ennek ellenére még mindig rengeteg ftalát található a különböző műanyag termékekben, például az ételek csomagolásában, vagy játékokban. Még ijesztőbb, hogy már bizonyos édesvizekben is egyértelműen kimutatható a jelenlétük. Egyes kutatások egyenesen azt állítják, hogy ugyan kis százalékban, de lassan valamennyiünk vérében kimutatható.

Az tudományos körben már köztudott, hogy a különböző ftalátok csökkentik a férfiak nemzőképességét, illetve ártalmasak a kismamák és magzatuk számára. Az azonban, hogy az allergiára való hajlamot is növelik új információ. Mivel az allergia, legyen szó bármelyik ágáról, napjainkban egyre inkább népbetegséggé válik, így szinte hetente jelennek meg átfogó anyagok a témában. Az egyik ilyen tanulmány vizsgálatok sorával igazolta, a ftalátok, a hormonok és az allergia kapcsolatát.

A kutatásban kezdetben vemhes egereket tettek ki különböző ftalátoknak, majd a génjeiket igyekeztek vizsgálni. Kiderült, hogy az idegen anyag hatására, egyes DNS kódok olvashatatlanná, feltérképezhetetlenné válnak. Helytelenül kapcsolódnak össze más sejtekkel és képtelenek a szükséges fehérje termelésére és kialakul az allergia. Sajnos ugyanez a jelenség figyelhető meg a kisgyermekeknél is. Ez azért is aggasztó, mert számos kismama vizeletéből kimutatható a BBP (benzil-butil-ftalát), melyet eddig szintén „csak” a későbbi nemzőképességekre ható nehézségekkel kapcsoltak össze. Most már nyilvánvaló, hogy más betegségek és sajnos az allergia kockázatát is növelik. A ftalátok ugyanis képesek átjutni a placentán és bekerülni a magzat fejlődő szervezetébe. Ezen kívül a még egészséges kisgyermekeknél is elképesztő károkat okozhatnak.

az idegen anyag hatására, egyes DNS kódok olvashatatlanná, feltérképezhetetlenné válnak

Nem véletlen, hogy egyre több helyen hívják fel az emberek figyelmét a természetes anyagok használatának szükségességére. Vonatkozik ez az egészséges élelmiszerekre és a mindennapi használati tárgyakra és csomagolásukra egyaránt. Talán hihetetlennek tűnik, de hazánkban a helyzet még mindig jobb az átlagosnál, mivel egyre többféle ftalát kerül tiltólistára, ezen kívül nálunk még a genetikailag módosított vetőmagok használata sem engedélyezett, míg Amerikában ez kifejezetten divat volt, és olyan cégek végezték, akik a legjelentősebb ftalát szennyezést produkálták.

Felmerülhet a kérdés, hogyan védekezzünk egy olyan világban, ahol körülvesz minket az ismeretlen eredetű műanyag? Mivel ez a borzasztóan káros anyagcsoport már benne van a levegőben, a talajban, a vízben, a válasz nem egyszerű. Szerencsére a szennyezés még nem öltött akkora mértéket, hogy ne tudnák kiküszöbölni. Mindent persze nem iktathatunk ki az életterünkből, de sokat tehetünk az egészségünk érdekében. A minőségi áruk nyilván kevésbé kockázatosak, de különösebb anyagi ráfordítás nélkül is megvédhetjük magunkat a ftalátoktól. A legfontosabb tudnivaló, hogy ebben a helyzetben az állandó, hosszú távú kapcsolatot, érintkezést kell kerülni.

A bevásárláshoz vigyünk magunkkal saját pamut szatyrot, válasszunk inkább idényjellegű, hazai és vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt. Ha előrecsomagolt árut veszünk, azt azonnal bontsuk ki és helyezzük át másba. Az italok kerülhetnek jól záródó szörpös üvegbe, a zöldség és gyümölcs tálakba. Egyre divatosabb jelenség, hogy a lisztet, cukrot, lencsét, babot és sok minden mást is befőttes üvegekben tárolnak. Ezekből ma már alacsony áron is kapható mindenféle forma. Figyeljünk oda az étkezésre, különösen a várandósság és a gyermekkor alatt. Még a játék és ruhavásárlás során is alaposan vegyük szemügyre a tájékoztatót.

Aki már küzd az allergiával az is alkalmazza ezeket a módszereket és igyekezzen körbevenni magát minél több természetes anyaggal. A tünetei kezelésére pedig válassza az allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párnát. Ez a gyógynövényeket tartalmazó, kiváló minőségű magyar termék azonnal megszünteti a panaszokat. Legyen szó szénanátháról, poratka, gomba, vagy állati szőr allergiáról, a párna garantálja a gyógyulást. Használata során az orr kidugul, a légutak szabaddá válnak. A termék valódi pihenést, nyugodt éjszakát biztosít mindenki számára!

Az allergia okozta orrfolyásra és orrdugulásra a megoldást a 2 az 1-ben párnánk nyújtja.

allergiás orrfolyás és orrdugulás ellen párna 2 az 1-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük