Milyen összefüggés van a terhesség alatti allergia és a hiperaktivitás és az autizmus között?

Egyre gyakrabban merül fel, hogy a terhesség alatti allergia veszélyes lehet a magzatra nézve. Sajnos ezt az állítást most már külföldi kutatások is alátámasztják. Egy nemrégiben megjelent tanulmány bizonyította a várandósság alatti allergia és a hiperaktivitás, figyelem-hiány, valamint autizmus közötti kapcsolatot.

A tudósok, a terhesség alatti allergia következményének megértése érdekében számtalan kísérletet végeztek. A vemhes patkányokon folytatott vizsgálatok érdekes eredménnyel szolgáltak. Az allergéneknek kitett állatok utódai, egészséges környezetben fejlődő társaikkal szemben, egészen más viselkedést produkáltak. Egyszerre mutatták a hiperaktivitás, valamint az antiszociális viselkedés jeleit.

Ahhoz, hogy az utódokban végbemenő változást megértsék, a kutatók bizonyos allergénekre érzékennyé tették a vemhes patkányokat. Ezt követően 15 napig ezen allergének hatása alatt tartották őket és immunválaszt vártak. Az utódokban az immun-cellák (különböző sejtek) száma alaposan megváltozott. Függetlenül attól, hogy milyen nemű volt az utód, a microglia sejtek száma alacsonyabb, a hízósejtek száma magasabb lett a szervezetében. A microglia sejtek egyik legfontosabb feladata, hogy a degenerálódó és pusztuló idegsejteket eltávolítsa. A hízósejteknek pedig az allergiás reakcióban jut komoly szerep. Utóbbi módosulása, épp az allergia miatt nem meglepő, ám a microglia sejtek nem megfelelő működése és száma sokkal veszélyesebb. Ez okozza ugyanis az agyban és így a viselkedésben létrejövő változásokat.

várandósság alatti allergia

Az allergiás nősténytől született patkányok valamennyien hiperaktívak és antiszociálisak voltak, de jelentős különbség volt a hímek és nőstények között. Az előbbiek sokkal többet bukfenceztek és játszottak, ám mindezt jóval agresszívabban tették, mint a nőstények. Ez az eredmény nem volt meglepő, mivel a fiúknál az ADHD (figyelem és magatartászavar) és az autizmus valamiért jóval gyakoribb. Ennek okát további vizsgálatokkal próbálják meg kideríteni. Azt azonban, hogy valamennyi allergiás szülőtől származó magzatnak egyéb nehézséggel is szembe kell néznie, másfajta kísérlettel is megállapították. Mikor szabályoktól függött, hogy az állat a jutalmat egy bársonnyal bélelt, vagy egy csiszolópapírral borított fazékban találja-e, a patkányok képtelenek voltak alkalmazkodni.

A tanulmány tehát azt mutatja, hogy bizonyos esetekben, az amit sejtettünk, sajnos valóban igaznak bizonyul. Természetesen nem kell rögtön megijednünk, de különösen várandósság alatt érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk az allergiára. Az, hogy lehetőségünk van az autizmus és hiperaktivitás kialakulásának legalább egy kockázatával felvenni a versenyt, már önmagában nagyon nagy eredmény.

A terhesség idején meglévő allergiával mindenképp keressünk fel egy orvost. Mikor kiderül, hogy mi okozza a problémát, igyekezzünk azt, amennyire csak lehet „kiiktatni” a környezetünkből. Lehetőleg kerüljük a gyógyszerek használatát és próbálkozzunk inkább természetes módszerekkel.

Milyen összefüggés van a terhesség alatti allergia és a hiperaktivitás és az autizmus között

A várandóság idején az allergia tünetei ellen remek társunk lehet a kismamáknak kifejlesztett orrdugulás elleni párna. A benne lévő gyógynövények valódi segítséget nyújtanak számunkra. Megnyugtatják az orr nyálkahártyáját, lelohasztják a duzzanatot, vagyis megszüntetik a kellemetlen panaszokat. Függetlenül attól, hogy a poratka, a pollen, az állati szőr, vagy a gombaspóra gyötör-e bennünket, a párna változatlanul fejti ki jótékony hatását. A kismamák végig a terhesség ideje alatt biztonságosan használhatják, igazi pihenést biztosít.

Az orrdugulásban szenvedő kismamáknak biztonságos és hatékony megoldást kínálunk az orrdugulás elleni párnánkkal!

orrdugulás elleni párna kismamáknak
Orrdugulás elleni párna kismamáknak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük