Milyen veszélyeket rejtenek a háztartásban használt rovarölő szerek?

A jó idővel együtt természetesen megjelennek a legyek, darazsak és a bosszantó szúnyogok, csak hogy a legkellemetlenebb betolakodókat említsük. Ha szerencsés esetben ott a szúnyogháló, akkor is be-be libben egy zavaró kis rovar. Az ember ilyenkor körbejár és csapkod, de a legtöbben türelmüket vesztik és egy nagy adag rovarirtót fújnak az áldozatra. És pont ezen az utolsó szón van a hangsúly, mert egyáltalán nem mindegy, hogy végül ki lesz az áldozat!

Talán már sokan halottak, a hazánkban jó ideje betiltott DDT rovarölő káros hatásairól. Arról azonban nagyon keveset beszélnek, hogy a napjainkban kapható szerek jelentős része szintén nagyon veszélyes. Egyelőre ott tartunk, hogy nem árt óvatosan bánni a mezőgazdaságban használt rovarölőkön túl, a háztartásba szánt termékekkel is. Ebbe sajnos még egyes bőrre fújandó spray-k is beletartoznak.

Kutatások sora vizsgálta és vizsgálja folyamatosan a különböző gomba- és rovarölő szerek kellemetlen hatásait és kockázatait. Arra viszont, hogy ezek milyen sokáig válnak lakótársainkká, csak most derült fény. Egész pontosan a piretroidok csoportjáról van szó, melyek egyes fajtái bizonyos mértékben hazánkban is engedélyezettek. Ugyan néhányan azt állítják, hogy kis mértékben még nem károsak az egészségre, sőt olyan is van, ami könnyedén kiürül a szervezetből, a tapasztalatok mégsem ezt mutatják.

A piretroidok családjának valamennyi tagja irritálja a bőrt, a szemet és a nyálkahártyákat. Nagy mennyiségben egyebek mellett légzési nehézségeket, fejfájást, hányingert okoznak. Ami azonban még ennél is ijesztőbb, hogy megzavarhatják, sőt elképesztően károsan befolyásolhatják a hormonháztartást és az immunrendszert.

Rovarirtó használat közben

Mikor kifújunk egy adag otthoni rovarölőt, valószínűleg eszünkbe sem jut, hogy az képes rátapadni valamennyi bútorra, sőt a ruhákra is. Ez olyannyira igaz és veszélyes, hogy még egy év után is benne van az otthoni porban és természetesen nem azért, mert nem takarítottunk.

Ahogy a szer „kiszabadul a palackból”, szinte azonnal bekerül a mi szervezetünkbe is. Ráadásul mivel egy része ottmarad, így elég, ha egy kisgyermek leül a padlóra vagy szőnyegre játszani és rögtön ott lesz benne is. A piretroidok a bőrön keresztül is „remekül” felszívódnak és az állításokkal ellentétben egyáltalán nem távoznak azonnal.

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy egy átlagos rovarirtó spraynek milyen erős, intenzív a szaga, akkor is, ha illatosítják. Rendkívül gyakori jelenség, hogy valaki rögtön köhögni kezd tőle és nemsokára bedugul az orra, legyen az a termék bármennyire is bőrbarát. Minél gyakrabban használja valaki, annál több marad bent a lakásban és kialakul a folyamatos irritáció. A nyálkahártya felmaródás következtében jön a gyulladás, majd a duzzanat és az állandó orrdugulás, amit valamilyen megfázásnak, vagy allergiának tudunk be.

Szerencsére megvan a lehetőségünk a természetes védekezésre is. A különböző gyógynövények illóolajai rendkívül hatásosan űzik el a közelünkből a hívatlan vendégeket. Ilyen a manapság méltán kedvelt levendula és az eukaliptusz is. Így sikerülhet kiszorítani mindenféle káros spray-t az otthonunkból. Ezek és társaik 100%-os olaja elképesztően nagy segítség lehet. Ezen kívül bátran összekeverhetjük őket olívaolajjal is és felkenhetjük a bőrünkre egy-egy kirándulás alkalmával is.Ráadásul a rovarölő szerek használatának csökkentésével a természetet is óvjuk, hiszen az ökoszisztémában hihetetlenül nagy károk keletkezhetnek más rovarokban, sőt a halakban is.

Az orrdugulásra pedig mindenképp ajánljuk az allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni 2 az 1-ben párnát, mely gyógynövényekkel segít átvészelni az orrdugulásos időszakot. Talán már egyértelmű is, hogy az illóolajoknak köszönhetően, nem csak a duzzanatoktól szabadulunk meg, de amíg rajta alszunk egészen biztosan nem kelünk fel csípésekkel teli pofival sem.

allergiás orrfolyás és orrdugulás ellen párna 2 az 1-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük