Öröklődhet-e az allergia?

Egyes becslések azt mutatják, hogy a lakosság 20%-a küzd valamilyen allergiával. A legismertebb ezek közül a szénanátha, mely már a kisgyermekek körében is gyakran előfordul.
Korábban a tünetek csak 5 éves kor fölött alakultak ki, de ma már 3-4 éves kicsik is megszenvedik a pollen hatásait. Többek között ezért is kezdtek el egyre komolyabban foglalkozni az allergia megelőzésével. Ezt a folyamatot általában három részre osztják. Az első, a különböző tényezőkre való érzékenység megakadályozása. Amennyiben ez nem sikerül, úgy az esetleges tüneteket próbálják meg elkerülni. A harmadik lépcsőben pedig, a már kialakult betegséget igyekeznek kezelni.

Tudjuk, hogy az allergia sok esetben örökletes, ám az új kutatásokból arra következtetnek, hogy a hajlam, a különböző környezeti hatásoknak köszönhetően már a magzati időszakban is kialakulhat, illetve felerősödhet. A terhesség alatti aktív és passzív dohányzás ártalmairól sok szó esik, de az ritkán szerepel, hogy emiatt a kisbabák 7%-a légzésproblémákkal küzd és sokkal nagyobb eséllyel lesz allergiás, vagy asztmás. Ezen kívül, a szülés módja és időpontja sem mindegy, mivel a császármetszéssel, illetve a tavasszal születetteknél gyakrabban fordul elő egyebek mellett a szénanátha is.

Sokan a különböző terhesség és szoptatás alatti diétákat tartják a megelőzés legjobb módszerének. Egyesek például a halfogyasztás ártalmairól, még mások a halolaj csodáiról beszélnek. A valóságban még egyik diétás módszert sem igazolták, de a D-vitamin fogyasztást igen. 164 anya vizsgálatánál kiderült, hogy akiknek a szervezetében alacsonyabb volt a D-vitamin szint, ott a gyermekeknél gyakrabban fordult elő ekcéma és egyéb allergia.

Emellett fontos megemlíteni az anyatejes táplálás szerepét is. Egy 1995-ben publikált tanulmány megerősítette, hogy azoknál, akiket fél éves korukig szoptattak jóval kisebb arányban fordult elő allergia és asztma, mint az ebből kimaradt társaiknál. 2009-ben ezt a tényt, több kutatás alapos átvizsgálásával újra megerősítették.

Természetesen nem tudunk minden negatív tényezőt elkerülni, ráadásul van, aki épp a genetika miatt rövidebb ideig termel anyatejet. Azért, hogy csökkentsük a kockázatokat, érdemes az általános környezeti hatásokon javítani. Fontos a rendszeres mozgás, az egészséges étrend, a kirándulások a friss levegőn, különösen mikor várandósak vagyunk. Ez mind-mind valóban sokat számít.

Öröklődhet-e az allergia?

Amennyiben csemeténk mégis allergiás tüneteket produkál, folyik az orra, viszket a szeme és tüsszög, először győződjünk meg róla, hogy nem megfázásról van szó. Mindenképp konzultáljunk a gyermekorvossal! Ha bebizonyosodik, hogy valóban a pollenek okozzák a gondot, akkor is tehetünk a közérzetének javításáért. Számtalan allergia elleni készítmény van a piacon, de jelenleg inkább az immunterápiát javasolják, főként a gyermekek számára. Ez azt jelenti, hogy az allergiát kiváltó anyagot kezdetben kis, majd egyre nagyobb mennyiségben a szervezetbe juttatják, hogy az ellenanyagot termeljen. Ez a terápia nagyon hatásos, viszont hosszadalmas, évekig tartó folyamat.

A tünetek azonnali kezelésére remek megoldás gyermekeknek az orrdugulás elleni légzéskönnyítő párnalap, illetve a 6 évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek pedig az allergiás orrfolyás és orrdugulás elleni párna. Ezek a termékek a gyógynövények segítségével hűsítik és nyugtatják az orr nyálkahártyáját és segítik a váladék kiürülését. Megszüntetik a duzzanatot és az orrfolyást, így az orrdugulás is rögtön elmúlik. Használhatók pollen, gombaspóra, parlagfű, por, sőt, állati szőr allergia esetén is. Csak betesszük a fejünk alá és jöhet a megérdemelt, pihentető alvás. Nincs több éjszakai allergiás tünet, csak kellemes és gyógyító illat.

A termékképre kattintva részletesebben megismerheted és megrendelheted a termékeket.

orrdugulás ellen légzéskönnyítő párnalap gyerekeknek
allergiás orrfolyás és orrdugulás ellen párna 2 az 1-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük