Sok boldog allergiát? Egy veszélyes ajándék!

Az egyik olyan ajándék, ami soha nem megy ki a divatból, az a virág. Nem véletlen hiszen gyönyörű színeivel és csodálatos illatával legalább egy-egy fajtája, mindenkit elkápráztat. Ahogy jön a jó idő és kibújik az első hóvirág, majd az ibolya, az emberek elkezdik egy kicsit derűsebben látni a dolgokat. Ezt a jó érzést, a természet varázsát igyekszik mindenki továbbadni a másiknak.

A fólia és üvegházak, valamint a külföldi behozatal segítségével ma már télen-nyáron megtalálhatjuk a legkülönbözőbb növényeket is, mégis a tavasz a valódi virágozó szezon kezdete. A Nőnap után, május elején jönnek a ballagások, az Anyák napja, a diplomaosztók, majd a sok esküvő. Ez persze nagyon jó a virágboltoknak és nagy öröm a megajándékozottaknak is, mégis egyre több figyelmet kell fordítanunk rá.

Ennek egyszerűen az allergia terjedése az oka.

Egy veszélyes ajándék

Az allergia sajnos népbetegséggé vált és egy rosszul megválasztott virággal, nagyon könnyen okozhatunk kellemetlenséget másoknak. Egy ballagás, vagy diplomaosztó alatt nem ritka jelenség, hogy több diák is egyszerre kezd tüsszögni, vagy orrot fújni az erős illatok és a rengeteg virágpor miatt.

Ballagás, diplomaosztó, virágok és az allergia
Ballagás, diplomaosztó, virágok és az allergia

A pollenek jelentős része bár szabad szemmel nem látható, mégis hihetetlen gyorsasággal száguld végig egy termen. Akiben ott rejtőzik az allergiás hajlam, vagy épp asztmás, elképesztő kínokat állhat ki. Elég ha valaki egy kicsit érzékeny bizonyos anyagokra, máris érezheti a kellemetlen tüneteket, mivel annyi pollen kering egyszerre a levegőben.

Gondolhatunk egy esküvőre, vagy lakodalomra is, ahol a menyasszonyi csokor mellett a díszítés nagy része is virágokból áll. Ha rosszul választunk, különösen a nyári allergiás szezon alatt, mikor a betegségben szenvedők, egyébként is sokkal érzékenyebbek, az egész esemény jó hangulata percek alatt elszállhat.

Esküvő, sok virág, allergia

Nem csak, egy adott esetben allergiás menyasszony sminkje folyhat szét szó szerint az állandó könnyezéstől, amit már nem a boldogság okoz, de rengeteg vendég is búcsút mondhat a szórakozásnak és a táncnak. Nem szükséges, hogy valaki a pollenek többségére allergiás legyen, elég ha érzékeny, hiszen a szervezet már ekkor beindítja a védekező mechanizmusokat.

A nagyobb társasági eseményeken túl, az egyszeri alkalmaknál is illik, sőt ma már elengedhetetlen a körültekintő választás. Ha kismamáknak viszünk virágot, esetleg keresztelőre megyünk, ne feledjük, hogy a mama és a baba immunrendszere még nem elég erős és nagyon könnyen allergiás reakcióval, akár sokkal is reagálhat bizonyos növényekre.

Virágok és a kismamák

Egy kismamának egyébként sem hiányzik, hogy a terhességi orrdugulás után, most egy csokor miatt ne kapjon levegőt. Ráadásul az erős illatok is felkavarhatják a gyomrát, rosszullétet okozhatnak, vagy ha a kisbaba már világrajött, őt bánthatják.

Egy egyszerű randevú alkalmával is érdemes kevésbé illatos virágot, például rózsát, vagy épp tulipánt választani, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

Allergia a nőknél

Ha a hölgy érzékeny a pollenekre, azon kívül , hogy végig rosszul érzi magát, tüsszög és megfájdul a feje, még a külseje miatt is aggódhat. Erre csak ráerősít, hogy nagyon hamar jelennek meg ekcéma szerű kiütések a bőrön azoknál, akiknek a szervezete, nem bírja a virágport.

Mondani sem kell, hogy így a randi  már az első percben kudarcra van ítélve, hiszen hiába váltunk helyszínt, a virág és így a tünetek is kísérnek minket. A másikra figyelni és mosolyogni, mikor valaki alig kap levegőt, nyílván lehetetlen.

Még óvatosabbnak kell lennünk, ha kórházba megyünk, beteget látogatni. Egy átlagos kórteremben nagyon kicsi a tér, ráadásul mások is vannak, akiknek a gyógyulása, valóban a pihenésen múlik. Egy erős illatú virág ezt nagyon könnyen tönkreteszi és a szellőztetést is nehezebb megoldani.

Nagyon erős illatú virágok és az allergiás tünetek

A nagyon illatos növényekről már régen is azt mondták az öregek, hogy hálószobába semmiképp se kerüljenek. Ilyen például a liliom, ami az emberek többségénél egy-két órán belül nagyon erős fejfájáshoz és rosszulléthez vezethet.

Ennek az írásnak persze nem az a célja, hogy eltántorítson minket a gyönyörű virágok szeretetétől és vásárlásától. Pusztán arra szándékozik felhívni a figyelmet, hogy minden esetben körültekintően járjunk el.

Ne csak az adott alkalmat, de az ajándékban részesülő személyt és a helyszínt is mindenképp vegyük számításba. Legyen szó az édesanyánkról, a kedvesünkről, egy rokonról, vagy barátról, a cél ne csak egy szép csokor, de a valódi örömszerzés legyen.

Bátran válogassunk a kínálatból, hiszen ártól függetlenül találhatunk olyan virágot, ami senkinek sem árt és kimutatja a szeretetünk. Elképesztő költemények készülhetnek például tulipánból és gerberából, ezen kívül nagy divat és valóban biztonságos az orchidea is.

A sort még hosszan folytathatnánk, de a lényeg, hogy a megfelelő virág kerüljön a megfelelő helyre, hiszen így érheti el a célját és varázsolhat igazi mosolyt az arcokra.

Az alábbi linkre kattintva tekintheti meg allergia elleni párnánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük