Arcüreggyulladás az allergia miatt

Tisztelt Doktornő! Több éve van parlagfű allergiám. A tüneteim enyhítésére gyógyszert, orrcseppet és szemcseppet használok, amik elég hatásosan csökkentik a kellemetlenségeket. A furcsa tüneteim a tavalyi évben kezdődtek először, de már az idén is elég erősen jelentkeznek. Az allergiám elindulása után 3-4 héttel kezdődött.

Egész nap fáj a fejem, gyakran köhögök, feszítést érzek az arcomban. Ilyenkor az orr váladék is sűrűbb lesz és sárgásabb. Lázam nincs.

Kérem segítsen, mi okozhatja ezt?

Köszönettel: Anna

Kedves Anna,

A kérdése nagyon aktuális és sok embert érintő komoly probléma.

Ilyenkor az erős parlagfű allergia idején nagyon sokan fordulnak orvosaikhoz hasonló tünetekkel. A nyári időszakban a fejfájást, köhögést okozhatja megfázás is, de a pollen allergiás időszak alatt jelentkező arc és fejfájás arcüreggyulladásra utaló jelek. Az arcüreggyulladást általában a hideg szeles idő, vagy vírusos fertőzés szövődményeként alakulhat ki, és néha jellemző tünete a láz is.

Gyulladt orrnyálkahártya allergia idején

Az allergiás időszak idején a gyulladt orrnyálkahártya megduzzad, állandóan orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. A duzzanat és az állandó váladékozás miatt elzáródik az arcüreg. Az intenzíven termelődő váladék nem tud távozni, nem szellőzik és így nagyon jó táptalaja lesz a baktériumoknak.

Mivel az arcüreg jóval lejjebb helyezkedik el, mint amilyen magasan a természetes kivezető nyílása van, az ott képződő váladék nehezen tud kiürülni.

Váladékáramlás az arcüregben

Az arcüreggyulladás az allergiás orrdugulás kezdete után akár  már 1-2 héttel is kialakulhat.

Ha nappal van orrdugulásunk, akkor könnyen ki tudjuk fújni az orrunkat, vagy tudunk bele cseppenteni vagy sprézni.

De éjszaka, az alvás során már pillanatokon belül bedugul az orrunk, besűrűsödik az orrválladékunk. Kifújni cseppenteni csak akkor tudunk, ha felébredünk.

Orrváladéktól bedugult orr

Az éjszakai orrdugulás jóval hosszabb ideig tart, mint a nappali, és ilyenkor nagyobb az esélye a baktériumok elszaporodásának a bedugult arcüregben.

Ezért nagyon fontos, hogy az éjszakai orrdugulást a minimálisra csökkentsük le. Ha már kialakult az arcüreggyulladásunk, az orrváladékunk sűrűbbé válik, és sárgásabb színű lesz. Gyakran érezzük, hogy folyik le a torkunkon, és gyakori krákogása késztet bennünket.

Az elkövetkező napokban várható nagyon magas és extrém magas parlagfű koncentráció még jobban begyullasztja majd az orrnyálkahártyánkat, ami növeli az arcüregünk eldugulásnak és begyulladásának az esélyét.

A kora reggeli hűvös, szeles idő tovább ronthatja majd a helyzetünket.

Ha az arcüreggyulladás tüneteit érezzük, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, mert az ” Á ez csak egy kis fejfájás” komoly krónikus arcüeggyulladást okozhat, ami további felső és alsó légúti megbetegedésekhez vezethet.

A legfontosabb amit tehetünk, hogy arcüreg-gyulladás esetén az orrlégzés biztosítására használjunk orrcseppet, ami csökkenti az orr és a melléküreg nyálkahártya-duzzanatát, és elősegíti a váladék kiürülését, a melléküregek kivezető nyílásainak szabadon tartását. Fontos, hogy tartósan, 7-10 napnál tovább ne használjunk nyálkahártya-lohasztó orrcseppet − a hozzászokás veszélye miatt.

Ha szeretnénk kíméletesen legyőzni az arcüreggyulladást, akkor használjuk a gyógynövényes párnát, melyben a gyógynövények hatóanyaga a légzés során bejut a szervezetünkbe, fertőtlenítve az arc üreget és biztosítja a szabad légzést!

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük