Arcüreggyulladás egy rossz fogtól?

Arcüreg-gyulladást okozhatnak a fogaink!

Sokaknak ismerős érzés, mikor egy erős megfázás alatt nemcsak a fejünk és a torkunk, de az egész állkapcsunk fáj. Hirtelen valamelyik fogunkba belenyilall, de fogalmunk sincs mitől. Ideális esetben a nátha végével ez a tünet is abbamarad, így többet eszünkbe sem jut. Nagy kár, mert a fogaink és az arcüregek közötti szoros kapcsolatra nem árt figyelni.

Mikor valakinek nagyon fáj és feszül az arca még csak gyanakszik, hogy valami gond lehet. Aztán megjelenik az orrban a sűrű váladék és már sejti, hogy arcüreggyulladása lehet. Ebben sajnos igaza van, de az egyáltalán nem mindegy, hogy a gyulladást mi váltotta ki. Különösen a mostani náthás, influenzás időszakban jó észben tartani, hogy az arcüreggyulladást egy rossz fog is okozhatja.

De hogy kerülnek ide a fogak?

Azzal mindenki tisztában van, milyen mélyre képesek nyúlni a fogak gyökerei. Néhányunknak kifejezetten rossz emlékei vannak ezzel kapcsolatban. ( Mondjuk egy vésés, vagy kis műtét, ha a fogó nem segít. ) Arról viszont, gyakran megfeledkezünk, hogy a hosszú és nagy gyökerek a felső fogsorunkat is jellemzik. Ráadásul az arcüregek a születéstől a felnőtté válásig nőnek. A csontfelszívódás miatt még időskorban is tágulhatnak. Vagyis a fogak gyökerei könnyedén benyomulnak az arcüregekbe.

Mivel a fogakat és az arcüreget sokszor csak egy vékony csont, illetve az arcüreg nyálkahártyája választja el, így nagyon könnyen hatnak egymásra. A fertőzések és gyulladások szinte ide-oda ugrálhatnak. ( Igen, mindkét arcüreget érinthetik.) Ez okozza, hogy az arüreggyulladás alatt is fájnak a fogaink és fordítva, a rossz fogunktól is begyulladhat az arcüreg.

Ha így is, úgy is gyulladt az arcüreg, akkor nem mindegy?

Fontos, hogy bárhol is legyen a gyulladás, a kezelés csak akkor hat, ha a megfelelő helyen történik. Képzeljük el, hogy az arcüreg-gyulladást valóban egy fog okozza, de nem jövünk rá. Hiába tudjuk ideiglenesen orvosolni a fájdalmat, a gyulladás nem szűnik meg teljesen, hiszen még  megvan a kiváltó oka. Szedjük, szedjük a gyógyszert, de az állapotunk nem javul sőt, jelentősen romlik. Egy idő után akár a fél arcunk is bedagadhat, növelve más betegségek kockázatát.

Ugyanígy az is meglehetősen kellemetlen, ha egy ártatlan fogat hibáztatunk a fájdalomért. Valójában az arcüreg-gyulladás a ludas és mi potyára kihúzatunk egy fogat. És még mielőtt bárki azt hinné, hogy túlzunk, a felesleges foghúzás ma is gyakori jelenség. Ráadásul az arcüreg-gyulladásunk is megmarad. Ha a régi fogat újra pótolni szeretnénk, a fájdalom mellett, jelentős költségre is számíthatunk.

Ha ez mind igaz, honnan tudhatjuk, hogy mi a bajunk?

A legjobb megoldás, ha rögtön az elején felkeresünk egy orvost. Mondjuk el pontosan, hogy az arcunk mely része mióta fáj. Általában az a jellemző, hogy ha a sűrű váladék még bűzös szagot is áraszt, akkor a háttérben egy fogunk áll. Amennyiben ezt tapasztaljuk, ne szégyelljük! Mondjuk el ezt is az orvosnak, ő tudja, hogy természetes és így könnyebben irányít minket a megfelelő helyre.  

Ne kapkodjunk be rögtön antibiotikumokat, mert az sok esetben csak a fájdalmat rejti el egy időre! Ha nincs lázunk és egyéb náthás, influenzás tünetünk, akkor az orvos magától is gyanakodni kezd. Bármennyire is fárasztó, a saját érdekünkben menjünk el röntgenre és nyugodtan látogassuk meg a fül-orr-gégészetet is. Minél alaposabb a vizsgálat, annál biztosabb a diagnózis!

Mit tehetünk még? Hogyan gyógyulhatunk a leghamarabb?

Akár a fogunk, akár valami más váltotta ki, az arcüreg-gyulladást mindenképp kezelnünk kell! Ahhoz, hogy újra teljesen egészségesek legyünk, a felgyülemlett váladéknak távoznia kell a melléküregből. Ehhez persze szabad utat kell biztosítanunk, vagyis meg kell szüntetni a gyulladás okozta duzzanatokat. Kezdjünk el inhalálni, elalváshoz pedig tegyük a fejünk alá az arcüreg-gyulladás elleni párnát.

Az inhalálás során a gyógynövényekkel teli langyos gőz, nagyon hamar elpusztítja a gyulladást okozó baktériumokat és vírusokat. Ugyanezt folytatjuk éjszaka az arcüreg-gyulladás elleni párnával, amiben szintén ott vannak a csodás kis növények. A légzés során a gyógynövények illóolajai megnyugtatják a nyálkahártyát, lelohasztják a duzzanatot és a váladék szabadon távozhat. Az orrmelléküregek kiürülnek és megszűnik a feszítő érzés. És mindezt a lehető legkényelmesebben, alvás alatt érjük el. Ugye milyen egyszerű? 

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna