Arcüreggyulladás és mi felnőttek!

Mivel az arcüreggyulladás leggyakrabban a kicsiket érinti, néhányan hajlamosak azt hinni, hogy ez valami gyermekbetegség, ami velük nem történhet meg. Elvégre egy felnőtt immunrendszere már erősebb és amúgy is átestek rajta korábban. Ők azok, akik nagyon könnyen diagnosztizálják magukat és kijelentik, hogy ez a nátha most erősebb és egy kicsit tovább tart. Az arcuk és a fejük is csak azért fáj, mert legyengültek egy picit. A valóságtól ez sajnos messze áll.

Arcüreggyulladás

Először is fontos tisztázni, hogy az arcüreggyulladás hátterében több dolog is állhat. Elképzelhető bakteriális-, vagy vírusos fertőzés, allergének okozta irritáció, orrsövényferdülés, orrpolip, de akár reflux (savasodás) is. A lehetőségek tárháza szinte korlátlan, ám az időjárásra való tekintettel, mi most a náthát és az influenzát vesszük alapul.

egy idő után az arcüregek egyetlen, fent lévő kijárata is begyullad, elzáródik.

Mikor valaki megfázik, vagy elkapja az influenzát, valószínűleg az utolsó, amire gondol (hacsak nincs kisgyermeke), az arcüreggyulladás. Eszébe sem jut, hogy a tünetei hátterében ez áll. Érthető, hiszen egy felnőtt is képes több alkalommal megbetegedni egy év során. Mivel az arcüreggyulladás tünetei gyakorlatilag megegyeznek a már meglévőkkel, így a felismerés valóban nem könnyű.

Az orrmelléküregeket ugyanolyan nyálkahártya borítja mindenhol. Vagyis az arc- és homloküregben lévő pont olyan érzékeny, mint az orrüregünk belseje. Fertőzés esetén a nyálkahártyákon duzzanatok alakulnak ki. Ez valamennyi nyálkahártyára igaz, így egy idő után az arcüregek egyetlen, fent lévő kijárata is begyullad, elzáródik. A váladék folyamatosan termelődik, de kijutni már nem tud. Emiatt érezhetünk fájdalmat és feszülést az arccsontoknál.

A kórokozók egyre csak terjednek és ők természetesen képesek bejutni az üregekbe is. Ha ez, a már fertőzött váladék nem távozik, a gyulladás még erősebb lesz. Általában az a jellemző, hogy ha sikerül is valamennyit kifújni az orrunkból, akkor azon már látszik, hogy jóval sűrűbb és sötétebb a megszokottnál. Nem ritkán a szaga is kellemetlen.

Miért is olyan nagy baj az arcüreggyulladás?

Ha valakinek a kellemetlen panaszai (orrdugulás és az arcfeszülés) két hét után is tartanak, azonnal keresse fel az orvost! A kezeletlen arcüreggyulladásnak komoly szövődményei lehetnek! Ugyanez igaz valamennyi orrmelléküregre. Ha nem vesszük elég komolyan a tüneteket és csak orrot fújunk, a fertőzés még tovább terjedhet. Eljuthat a szemgödörbe, ahol rontja a látást (akár tályogot is okozhat). Ami viszont ennél is rosszabb, hogy átterjed a rostacsontokra és eléri az agyat. Itt akadályozhatja az agy vérellátását, de agyhártya-gyulladáshoz is vezethet!

Az arcüreggyulladás nagyon veszélyes és a náthás megbetegedések 5%-ban valóban kialakul. Ez elsőre nem tűnik soknak, de ha belegondolunk, hogy legalább egyszer egy évben a lakosság jelentős része megfázik, akkor már igencsak komoly szám! Figyeljük a jeleket (váladék színe és állaga, arc és homlok feszülése, szűnni nem akaró orrdugulás)!

Kúráljuk ki magunk, amíg lehet!

Mivel a vírusos (nátha, influenza) fertőzésekre az antibiotikumok hatástalanok, így arüreggyulladás esetén, a kezelést a gyulladás és a váladék mértéke határozza meg. Azért, hogy ezt elkerüljük (kellemetlen üregöblítés, csapolás), már a megfázás tüneteinek kezdetén vegyük igénybe a természetes módszereket! Igyunk meleg teákat, inhaláljunk és pihenjünk a krónikus arcüreggyulladás esetén párnán!

A párnában rejlő gyógynövények vírus- és baktériumölő hatásúak. Hűsítik az orrmelléküregek nyálkahártyáit és megszüntetik a gyulladást. A duzzanatok lelohadnak és a váladék szabadon távozhat. A krónikus arcüreggyulladás esetén párnával újra szabadon lélegezhetünk!

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna

A krónikus arcüreggyulladás esetén párnáról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.