Hogyan válasszuk meg a helyes gyógymódot, ha homloküreg-gyulladásban szenvedünk?

A betegek egy része sokszor észre sem veszi, vagy csak túl későn, hogy arc, vagy homloküreg-gyulladásban szenved. Ez persze érthető, hiszen számtalan esetben a baj egy nátha, vagy influenza kapcsán jön elő. A tünetek is nagyon hasonlóak, vagy teljesen megegyeznek. Az állandó orrdugulás érzés, hőemelkedés, váladék a torokban, fejfájás, mind-mind a megfázásra utalnak. Általában egy-két hét eltelik, mire a beteg rájön, hogy a hiábavaló orrfújás korántsem normális állapot.

Ilyenkor persze mindenki orvoshoz fordul és ez így is van rendjén, ám érdemes odafigyelni, hogy milyen kezelést ajánlanak a számunkra. Egy amerikai doktor azt javasolja, hogy lehetőleg a beteg és az orvos közösen döntsön. Ennek oka, hogy a statisztika alapján a homloküreg-gyulladásban szenvedők 91%-ának antibiotikumot javasolnak. Ez azért probléma, mert a homloküreg-gyulladást jelentős százalékban valamilyen felső léguti megbetegedés váltja ki. A gond tehát ott van, hogy az arc és homloküreg- gyulladás kialakulása mögött általában vírus áll. Csak az esetek maximum 2%-ánál fordul elő, hogy valamilyen baktérium tehet a bajról. Az antibiotikum viszont kizárólag a baktériumokkal szemben hatásos.

Azt, hogy egy betegséget baktérium, vagy vírus okoz nagyon nehéz megállapítani. Van néhány tanács a megkülönböztetésre, de ezek csak ritkán vállnak be. Az igazat megvallva a kettő közti különbséget a legbiztonságosabban kizárólag laboratóriumi vizsgálattal lehet meghatározni.

Az hogy szedünk-e antibiotikumot, vagy sem egyáltalán nem mindegy. Ha valaki túlságosan nagy mennyiséget juttat a szervezetébe, vagy feleslegesen szedi, a gyógyszer a hasznos baktériumokat kezdi el pusztítani. Ilyen például a bélflóránk, melyet számtalan baktérium fajta alkot. Ezért is reklámoznak mostanában annyi probiotikumot. Bizonyos vélemények szerint azonban ez egyáltalán nem jó megoldás, sőt. Ezen kívül kevés szó esik arról, hogy minél gyakrabban használnak az emberek antibiotikumokat, annál ellenállóbbá fejlődnek a baktériumok. Mert azok bizony mutálódnak.

Antibiotikum és az arcüreg-gyulladás

Gyakran előforduló jelenség, hogy az aki korábban megesküdött egy-egy gyógyszer varázserejére, most már szidja, hogy nem hat. Még nagyobb baj, hogy a szervezete is annyira hozzászokott, hogy más betegségek ellen is kevés lesz neki az antibiotikumos védelem.

Természetesen nem arról van szó, hogy ne forduljunk orvoshoz és egyáltalán ne szedjünk gyógyszereket. Erről szó sincs! Mindössze arra utalt a problémát felvető doktor is, hogy egy orvos adjon alapos tájékoztatást, ha nem biztos a dolgában végezzen egyéb vizsgálatokat, illetve tartsa a kapcsolatot a pácienssel. A beteg viszont legyen türelmesebb és legalább néhány napot bírjon ki gyógyszer nélkül, amennyiben nem biztos , hogy mi okozza a homloküreg-gyulladását. Ha valaki vírussal küzd, a legjobban akkor jár ha „kifekszi” magából, pihen és forró teát kortyol. Maga a homloküreg-gyulladás pedig remekül kezelhető alternatív megoldással is.

Az arc- és homloküreg-gyulladás elleni párna olyan gyógynövényeket tartalmaz, melyek garantáltan elhozzák a gyógyulást. A párna a kellemetlenségek valódi okát, az üregek kijáratánál lévő duzzanatokat, a gyulladást szünteti meg. A váladék így végre szabadon kiürülhet, ami által elmúlik a kellemetlen nyomásérzés, a fájdalom. Az arc- és homloküreg-gyulladás elleni párna ezen kívül vírus és baktériumölő hatású, így nem kell tartanunk a betegség újbóli kialakulásától sem.

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük