Homloküreg-gyulladás és ami mögötte van

Vagy az arcüreg- , vagy a homloküreg-gyulladás legalább egyszer mindenkit megkínoz.

Általában egy nátha alatt érzékeljük, de rengeteg egyéb oka is lehet úgy mint:

  • influenza
  • allergia
  • orrpolip
  • orrsövényferdülés
  • arcközépcsontok, orrcsontok rendellenességei

A kutatók azonban most egy egészen új tényezőt is vizsgáltak, méghozzá a nitrogén-monoxid (NO) befolyását.

A nitrogén-monoxid egy minden emberben, sőt valamennyi emlősben megtalálható különleges molekula. Tulajdonképpen egy ingerületátvivő anyag, mely számtalan szerepet tölt be a szervezetünkben. Normális esetben megakadályozza a szívinfarktus és az érelmeszesedés kialakulását, illetve csökkenti a kockázatot. Része van a kognitív funkciókban, segíti a memóriánk épségét. Az egyik legérdekesebb tulajdonsága viszont a vírusok és baktériumok elleni harc, vagyis az immunrendszer védelme.

Az orvosok egy ideje gyanították, hogy a lecsökkent nitrogén-monoxid szintnek köze lehet a homloküreg-gyulladáshoz. Ezt arra alapozták, hogy az NO az orrmelléküregek (arc- és homloküreg) fertőzését is le kell hogy győzze, hiszen ezeket nagyrészt ugyanazok a baktériumok, vagy vírusok idézik elő, mint bármilyen más betegséget. Elég csak arra gondolni, hogy a homoküreg-gyulladás során, számtalan tünet olyan, mint egy influenza alatt. Ez akkor is érvényes, ha allergia, vagy orrpolip miatt ér minket a baj. A váladékkal megtelt üregek, az orrunk, amit hiába fújunk, a kellemetlen fejfájás, akkor is jelen van ha a kiváltó ok kezdetben nem egy vírus. A betegségek ugyanis nagyon gyakran generálják egymást. Nehéz légzés és gyulladás esetén sokkal könnyebben  „nyelünk be” bármilyen bacilust és ez igaz fordítva is. Bizonyos pácienseknél az sem egyértelmű, hogy az orrpolip okozta-e a homloküreg-gyulladást, vagy a homloküreg-gyulladás miatt alakult ki maga az orrpolip.

Arcüreg-gyulladás miatt kialakult orrpolip

A kutatók úgy döntöttek, hogy megpróbálnak egy speciális nitrogén-monoxid molekulát létrehozni, mely csak és kizárólag a fertőzések legyőzéséért felel. Ezt jelenleg egereken tesztelik. A kísérlet pozitívan halad, mivel az állatok immun és egyéb sejtjei is egyelőre jól reagálnak a mesterséges molekulára.

Mielőtt azt feltételeznénk, hogy máris megvan a csodaszer, tudnunk kell néhány dolgot. Bizonyos formában a nitrogén-monoxid, illetve annak előállítását segítő készítmények jelenleg is kaphatók. Ezek általában porok, melyeket a testépítők alkalmaznak, de hatásuk leginkább a megfelelő tömeg és izomnövekedést segíti. Ezen kívül ha valakinek a szervezetében túl sok a nitrogén-monoxid, akkor a hatás pont az ellenkezője. Ez a molekula toxikus, mérgező anyag is lehet a szervezet számára. Túl nagy mértékben, már sehol sem szolgálja a megfelelő működést. Ilyenkor előidézhet infarktust, agyérgörcsöt, vagyis minden olyan nem kívánatos bajt, ami ellen egyébként véd. Sok esetben a nitrogén-monoxid elpusztítja azt a sejtet, amit hosszú időn keresztül védett. Sejtpusztulás amúgy is előfordul a vírusok és baktériumok elleni küzdelmében, így a csodákat ígérő termékekkel vigyázzunk.

Homloküreg-gyulladás esetén törekedjünk a természetes megoldásra. Ezt a célt szolgálja az arc és homloküreg- gyulladás elleni párna, mely kizárólag minőségi összetevőket tartalmaz. Olyan gyógynövényekkel van töltve, melyek vírus- és baktériumölő hatásúak. A termék megszünteti a gyulladást és lelohasztja a duzzanatokat, így az üregekben lévő váladék szabadon távozhat. Az arc és homloküreg-gyulladás elleni párna egyszerre garantálja a gyógyulást és a kellemes pihenést.

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük