1. Honnan ismerjük fel, hogy arcüreggyulladásunk van? A váladék színe, állaga mindent elárul.

Honnan tudjuk azt, hogy kezdődő arcüreggyulladásunk van?

Szinte már mindenki átélte az arcüreggyulladás kellemetlen állapotát. Ez mindenkit érintő probléma, legyen az gyermek vagy felnőtt.

Itt vagyunk a nátha és a megfázásos időszak kellős közepén. Honnan tudjuk azt hogy egy kezdődő arcüreggyulladással állunk szemben?  

Az orrváladék színe és állaga mindent elárul.

Amikor az orrváladéknak az állaga folyékonyból sűrűbbé változik, tehát a vizes orrfolyásból egy sűrűbb állagú és halmazállapotú zöldes sárga váladék lesz, akkor az már azt jelenti hogy a kórokozók és baktériumok megjelentek az orrváladékban.

Ha az orrváladékban lévő baktériumokat nem tudjuk elpusztítani, akkor ezek nagyon könnyen átjutnak az arcüregbe.

Vannak olyan gyógynövények, amelyeknek a hatóanyaga képes a légzés során a baktériummal fertőzött orrváladékot fertőtleníteni.

Ilyen gyógynövény a kakukkfű, melynek hatóanyaga a thymol, mely fertőtlenítő és baktériumölő hatású.

Mivel az orrjárat és az arcüreg nyílása egymás mellett helyezkedik el, és  semmilyen záródás nincsen köztük ezért pillanatok alatt a baktériumokkal gazdagított orrváladék be tud jutni az arcüregi részbe és kialakul az arcüreggyulladás.

Ez már csupán csak rajtunk múlik, hogy milyen gyorsan megy végbe. Kialakulhat akár egy nap alatt is, de kialakulhat akár hosszú heteken át. Ez pedig attól függ, hogy mennyire vagyunk ügyesek és mennyire hatékonyan és alaposan tudjuk eltávolítani az orrváladékot az orrjáratunkból.

Minél alaposabb az orrváladék eltávolítása, annál kisebb az esélye annak, hogy arcüreggyulladás alakuljon ki, illetve elhúzódik az arcüreggyulladás kialakulási folyamata. Ha az orrváladék megszüntetése nem alapos, hanem csak felületes, akkor egyik napról a másikra azt vesszük észre, hogy már egy arcüreggyulladást szedtünk össze.

Tehát ne szipogjunk, hanem próbáljuk meg kifújni az orrunkat!

A felnőttek sincsenek tisztában azzal, hogy hogyan kell helyesen kifújni az orrukat. Sosem úgy fújjuk az orrunkat, hogy egyszerre mind a két orrlyukból fújjuk ki a levegőt, hanem felváltva, hol az egyik orrlyukat fogjuk be és jó nagyot fújunk a zsebkendőbe, hol a másik orrlyukat fogjuk be és szintén jó nagyot fújunk a zsebkendőbe.

Ez a leghatékonyabb módja az orrban található váladék eltávolításának.

Nappal az orrjárat tisztítása nagyon egyszerű, ahányszor érezzük, hogy az orrunk tele van váladékkal, előkapjuk a zsebkendőt és már fújjuk is. Viszont este, amikor lefekszünk és elalszunk, akkor nem tudjuk alaposan és megfelelő időben kitisztítani az orrunkat, ezért gyakran arra ébredünk, hogy már nem kapunk levegőt és totyog a váladék az orrunkban. Így ebben a helyzetben nagyon könnyen bejut a baktériummal fertőzött váladék az arcüregbe.

Egy olyan megoldást kell keresnünk, amely az alvás alatt is biztosítja azt hogy a orrunk átjárható legyen szellőzőn és a váladék termelése csökkenjen. Erre használjuk a Herbafill arcüreggyulladás esetén párnákat melyben a benne lévő gyógynövények biztosítják az orr átjárhatóságát és csökkentik a váladék képződését.

Tehát ne szégyelljük,és ne legyünk lusták napközben kifújni jó alaposan az orrunkat, és este pedig használjuk a Herbafill arcüreggyulladás esetén párnát.

A következő arcüreggyulladás blogban részletesen átbeszéljük,hogy hogyan alakul ki az arcüreggyulladás.

Orrdugulás mentes napokat vegyszerek és mellékhatások nélkül!

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna