Mire vigyázzunk, ha a nagy hőség miatt uszodában keresünk felfrissülést?

Az arc- illetve homloküreg-gyulladás, különösen gyermekkorban roppant gyakori betegség. Oka lehet egy rossz fog épp úgy, mint az arccsontok eltérő fejlődése, az orrpolip, vagy egy jó erős megfázás. Leggyakrabban ez utóbbit, illetve az influenza vírust kíséri. Mivel a tünetei között szerepel az orrfolyás, orrdugulás és fejfájás, sok esetben csak későn vesszük észre, hogy már kialakult orrmelléküreg-gyulladással (arc, vagy homlok) van dolgunk. Még nehezebb felismerni, ha a rendszeres uszoda használat alatt, vagy után tör ránk.

Nyilván sok olyan ember akad, aki egy-egy medencében eltöltött nap után, valamilyen kellemetlen tünetet tapasztalt magán. Ennek oka, hogy a strandok és uszodák többségében a vizet még ma is klórral fertőtlenítik, tisztítják. Kis mennyiségben ez az anyag bizonyos formában nélkülözhetetlen a számunkra, ám sok esetben ártalmas lehet. Még a medencék karbantartásával foglalkozó cégek is azt mondják, hogy a víz ph értéke mindenképp maradjon 7,8 alatt, és figyelni kell a felhasznált klór mennyiségét, máskülönben a víz irritálni kezdi a fürdőzőket.

Évekig tartó komoly kutatások számolnak be róla, hogy különösen a gyermekeknél milyen károkat okozhat a rendszeres klóros vízzel fertőtlenített medencében való fürdés. Több száz ilyen medencehasználó gyermek állapotát hasonlították össze olyanokéval, akik rézzel és ezüsttel tisztított vízben úsztak. Az eredmény nem túl szívderítő, azok a serdülők, akik klóros vizű medencét használtak, 3-6%- al lettek hajlamosabbak a szénanáthára, sőt az asztmára is, mint a másik csoportban lévő társaik. Az arány nem tűnik annyira soknak, de minél több órát töltöttek klóros környezetben, annál jobban emelkedtek a számok.

a gyermekeknél milyen károkat okozhat a rendszeres klóros vízzel fertőtlenített medencében való fürdés

Ezek kizárólag azok a számok, melyek egyes felső légúti megbetegedésekről számolnak be. A kutatás arra nem tér ki, hogy a náthaszerű állapot és annak szövődményei mennyivel gyakoribbak. Nemcsak azért, mert az úszó „benyel” egy vírust, vagy bacit, hanem azért is, mert a klór nagyon könnyen lép reakcióba más anyagokkal. Ez lehet számtalan idegen vegyület, ami óhatatlanul is bekerül a vízbe.

A klór már önmagában is irritálja a nyálkahártyákat és ez a hatás csak fokozódik, ha összekapcsolódik valami mással. A felmaródott nyálkahártyán duzzanatok keletkeznek, amik aztán különösen a rendszeres használat, illetve egy fertőzés miatt tovább terjednek. Magyarul begyulladnak az orrban lévő rostacsontok és kész is a baj. Ha az orrmelléküregek (arc-és homloküreg) kijáratai megduzzadnak, a felgyülemlett váladék képtelen távozni. Ez fokozott nyomást vált ki, ilyenkor lesz érezhető az éles fájdalom az arccsontok, vagy a homlok környékén.

Mivel hiába fújjuk az orrunk nem jön semmi, a fájdalom, a felgyülemlett váladék miatt egyre erősebb lesz, mely a garatba csorog és köhögést vált ki. A betegek többsége ekkor kezdi el sejteni, hogy valami nagyon nincs rendben. Ilyenkor antibiotikum kúra, vagy kellemetlen orröblítés vár a páciensek többségére. Az arc-és homloküreg-gyulladást egyaránt komolyan kell venni, hiszen hosszú távon károsodhat a szem, sőt a gyulladás az agy közelébe, a koponyaüreg számtalan részébe eljuthat.

Az arc-és homloküreg-gyulladást egyaránt komolyan kell venni

Nem áll szándékunkban senkit sem lebeszélni a medencében való fürdőzésről, különösen nyáron, de érdemes figyelnünk. Nézzünk körbe, nem használják-e a vizet náthás emberek, sőt ha túlzottan mar minket a klór, tartsunk szünetet. Az adott medence tisztításáról is nyugodtan érdeklődhetünk.

Aki pedig érezni kezdi magán az arcüreggyulladás tüneteit, kezdje el használni az arcüreggyulladás elleni párnát. A termék kellemes illatú és hatásos gyógynövényekkel van töltve. Már az első használat során szabaddá teszi a légutakat és így a váladék végre távozhat. Ezen kívül a növények vírus és baktériumölő hatásúak, így nem kell attól tartanunk, hogy a javulás csak időleges. Az arcüreggyulladás elleni párna valódi gyógyulást és nyugodt alvást biztosít mindenki számára.

A párnáról bővebb információkat a képre kattintva kaphat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük