Miről ismerhető fel és milyen kezelésekkel szüntethető meg a homloküreg-gyulladás és az orrpolip?

Talán kevesen tudják, hogy arc- és homloküreg-gyulladás, illetve az orrpolip között milyen szoros kapcsolat áll fenn. Mikor valaki homloküreg-gyulladástól szenved, első körben talán fel sem ismerni a tüneteket, hiszen azok egy megfázásra, influenzára vagy épp allergiára hasonlítanak. Érthető, hogy az orrpolip végképp nem jut eszébe. Pedig ezek a betegségek rendszeresen együtt járnak. Az esetek többségében, az hogy valakinek homloküreg- gyulladása van, legkésőbb néhány hét alatt kiderül. Sajnos az orrpolippal már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Az arc- és homloküreg-gyulladás esetén a keletkező váladék, a gyulladás miatt képtelen az üregek nyílásán távozni. A beteg erős feszülést és fájdalmat érez, az orra folymatosan el van dugulva, de hiába fújja. Röviden így foglalhatnánk össze. A gondot az jelenti, hogy az orrpolipnál is ezeket tapasztalja a páciens.

Az orrpolip az orrnyálkahártya elburjánzását takarja. Mikor a nyálkahártya, akár egy nátha, akár valamilyen allergia kapcsán begyullad, hajlamos lehet „túlterjeszkedni”.  Tulajdonképpen kocsonyás állagú képződmények jönnek létre, melyek fokozatosan növekednek. Ahogy egyre nagyobbak lesznek, fokozatosan eldugítják az orrot. A keletkező váladék így a garatba kénytelen távozni és kiszárítja a torkot. Ennél is nagyobb baj, hogy az orrmelléküregek is begyulladnak és kialakul az arc-, vagy a homloküreg-gyulladás. Mivel az orrpolipból egyszerre mindkét orrüregben több is lehet, így még nehezebb felismerni. Szabad szemmel talán észre sem vesszük, mivel esetenként hátul, közvetlenül az orrmelléküregeknél jelenik meg. Az orrpolip hosszú távon szaglás, majd ízvesztést is okozhat.

az orrpolip esetenként közvetlenül az orrmelléküregeknél jelenik meg

Bár a betegség ijesztő, általában még időben elkapják, így az arc- és homloküreg-gyulladás is eltűnik, illetve kezelést kap. Az orrpolipot kiterjedésétől függően vagy műtéti úton távolítják el, vagy szteroid tartalmú gyógyszerrel kezelik. Utóbbi sajnos azon kívül, hogy könnyen hozzá lehet szokni, nem is válik be minden esetben. Egy amerikai kutató-csoport tagjai ezért döntöttek úgy , hogy más megoldást keresnek.

 A dupliumab nevű antitesttel kezdtek kezelni néhány beteget. Ezt korábban már sikeresen alkalmazták atópiás dermatitisz (veleszületett allergiás hajlam, általában bőrgyulladás) esetén.

A kísérlet pozitívan zárult, az orrpoliptól szenvedők többségének állapota javult. Ott ahol a szaglás már rosszabb volt, a baj megállt és valamelyest meg is fordult. Az orrpolippal együtt járó éjszakai felébredés és nehéz légzés elmúlt, vagy csökkent. Szükségesek azonban további vizsgálatok és tesztek, mert bár a gyulladást-a homoküreg-gyulladást is- sikerült megszüntetni, a polip méretén nem tudtak változtatni.

Aki hosszú ideje küzd az esetleges horkoláson túl, a nehéz légzéssel, a folyamatos váladék nélküli orrdugulással és különböző fejfájásokkal, száraz torokkal, mindenképp keressen fel egy fül-orr-gégészt, illetve végeztessen el egy allergia tesztet. Az orrpolipot sajnos szintén kiválthatja valamilyen allergén, de genetikai hajlam is.

A legfontosabb, amit az orrpolip és az arc- illetve a homloküreg-gyulladás esetén be kell tartanunk, hogy ne alkalmazzunk túl hosszú időn át különböző orrcseppeket, sprayket és szteroidos készítményeket. A kötelező gyógyszeres kezelés alatt és után próbáljuk ki a krónikus arcüreg-gyulladás elleni párnát. Ez a kifejezetten erre a célra fejlesztett termék, a gyógynövények segítségével lohasztja le a duzzanatokat és szünteti meg a gyulladást. Lehetővé teszi a váladék távozását az orrmelléküregekből úgy, hogy közben nem irritál és nem vált ki allergiás reakciót. A krónikus arcüreg-gyulladás elleni párna valóban gyógyít, mi pedig nyugodtan alhatunk.

A krónikus arcüreggyulladás esetén párnáról bővebb információkat ide kattintva kaphat!

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük