Inhalálás otthon! Tények és tévhitek!

Az inhalálás az egyik legjobb fegyver a nátha és a különböző felső légúti megbetegedések elleni harcban. A rossz tapasztalatok miatt viszont rengetegen ódzkodnak tőle. Jó néhány kérdést kaptunk a témával kapcsolatban és most meg is válaszoljuk mindet. Egy helyen az összes tipp és trükk, hogy az inhalálás ne kínlódás, hanem kellemes élmény legyen.

Nem véletlen, hogyha valaki náthás, vagy influenzás és állandóan az orrát fújja, az első tanács az, hogy inhaláljon. A módszert egyesek több száz, mások több ezer évesre becsülik. Ami pedig ilyen régen nem megy ki a divatból, az biztosan használ. Ez olyannyira így van, hogy a modern orvoslás is előszeretettel alkalmazza nemcsak megfázásra, de még az asztmára is.

Különböző inhaláló berendezések és módszerek léteznek, de a legnépszerűbb még mindig az otthoni, fazék fölé hajoló technika. Egyrészt jóval olcsóbb, mint a többi, másrészt nagyon egyszerű. Plusz, számtalan „kombináció” készíthető.

inhalálás otthon

Most viszont lássuk a kérdéseket!

1. Mire jó az inhalálás? Mikor én megvagyok fázva és nem kapok levegőt, hiába inhalálok csak jobban folyik tőle az orrom és elmegy a kedvem az egésztől!

Igazából a dolog lényege elsősorban pont ez. A gőz és a gyógynövények feloldják a letapadt sűrű váladékot, ami így könnyebben és gyorsabban távozik. Ezen kívül a belégzés során a légutakat is fertőtlenítik. Persze ha valaki fél perc alatt 10 zsepit használ el, akkor a dolog nyilván nehezebb, de megéri. Ilyenkor érdemes nyitott szájjal, jó mélyen beszívni a langyos gőzt. Elsőre elég csak rövid ideig csinálni, zsepivel a kézben. Már néhány szippantás is jót tesz és hamarabb túl leszünk a zavaró orrfolyáson. Hidd el, hogy minden egyes alkalommal könnyebb és jobb, a végén még élvezni is fogod!

2. Engem nagyon zavar a forró gőz, égeti még a szemem is. Nem értem mások ezt, hogy bírják ki! Szerintetek ez normális, így kell gyógyulni a 21. században?

Sajnos a legtöbb ember kedvét pont az veszi el, amit írtál, a forró gőz, ami butaság. Soha, de soha nem szabad forró gőz fölött inhalálni! Ez veszélyes és káros. A gőznek langyosnak, kellemesnek, de mindenképp elviselhetőnek kell lennie! Mindenki érzi magán, hogy mi az amit kibír, ami még jólesik. Ha úgy érzed, hogy ez elviselhetetlen, akkor hagyni kell hűlni. A dolog lényege nem az, hogy felforralt “teába” dugjuk a fejünk. Rajtunk a kellemesen meleg gyógynövényes pára segít. Ha még egyszer bizalmat szavazol a dolognak és kipróbálod így, biztosan jót tesz majd. A szemeidre egyébként nyugodtan tehetsz szemkötőt, esetleg gézlapokat. A háziorvosok többsége megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére kifejezetten ajánlja, az otthoni inhalálást!

3. Tényleg muszáj törölközőt rakni a fejemre?

Természetesen nem muszáj, de nem árt. Igazából attól függ, ki mennyire intenzíven szeretne inhalálni. A törölköző, vagy pléd, vagy könnyű pokróc azért jó, mert a gőz így nehezebben távozik a környezetedből. Azt is írhatnám, hogy erős és hosszan tartó hatást biztosít, és tényleg. Ettől függetlenül ha téged, vagy bárki mást zavar e nélkül is lehet, de akkor érdemes kis térben és gyakrabban csinálni.

4. Mit tegyek a vízbe? Van ahol azt írják semmit, van ahol sót, vagy kamillát. Van aki szerint meg bármilyen gyógynövényt lehet, most akkor mi a jó?

Az igazság az, hogy ez magától a problémától függ. A gőz önmagában is jól esik a szervezetnek, elég csak a szaunákra gondolni, de a valódi gyógyhatáshoz nélkülözhetetlenek a gyógynövények. ( Ma már a szaunákban is igyekeznek illatos gőzt varázsolni, nem véletlenül.) Megfázásra, influenzára, vagyis a felső légúti megbetegedésekre több gyógynövényt is alkalmazhatunk. Ezekhez nyugodtan keverhetünk sót, de vigyázzunk, hogy az semmiképp se legyen jódozott. Az orrfolyásra, orrdugulásra, torokfájásra és a náthával járó egyéb tünetekre többféle gyógynövény is alkalmazható. Segítségül felsorolunk néhányat, a hatásukkal együtt.

Kamilla: A kamilla elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Számos problémára ajánlják és soha nem megy ki a divatból. Inhalálni is kifejezetten kellemes vele, hamar megnyugtatja az erősen igénybevett nyálkahártyát. A növény egyetlen hátránya, hogy hosszú távon száríthatja a bőrt.

Borsmenta: A menta nyugtató és görcsoldó hatású. Orrnyálkahártya-gyulladásra sőt, légcsőhurutra is erősen ajánlják, érdemes beletenni az inhaláló főzetünkbe. Kellemes nevéből adódó mentolos illatát be sem kell mutatni. Hűsítő érzete hihetetlenül jól fog esni az orrunknak és a torkunknak is.

Kakukkfű: Bizony a kakukkfüvet sem csak fűszerként érdemes használni. Azon túl, hogy segít megszüntetni a köhögést, remek nyákoldó. Fertőtleníti a légutakat és erősíti az immunrendszert is. Ne hagyjuk ki és ne sajnáljuk!

Ánizs: Újabb növény, amit sokan sajnos csak fűszerként ismernek. Az ánizs szintén nagyon jó immunerősítő és fertőtlenítőszer. Nemcsak a megfázás, de az asztma tüneteit is enyhíti. Ezen kívül nyugtatja az idegeket és megszünteti a fejfájást.

Zsálya: És íme még egy „csodanövény”, ami ma elsősorban fűszer. Nagyon jó hatással van a légutakra, hiszen fertőtlenít és csökkenti a gyulladásokat. Lázcsillapító és nyugtató hatása is ismert. Szamárköhögésre is használják.

Ezek azok a gyógynövények melyekkel bátran kísérletezhetünk és keverhetjük is őket. Sok esetben a keverékek jóval hatásosabbak is. Az itt leírtakon túl is számos egyéb jótékony tulajdonságuk van még, így ha nagyon megfáztunk készíthetünk belőlük egy bögre teát is. Némelyiknek, mint tudjuk kifejezetten jó íze van, pláne egy kanálka mézzel.

Az inhalálás arányait nem könnyű kitalálni. Igazából attól függ miből mennyit, hogy milyen erős főzetet szeretnénk használni. Nem feltétlenül jó az sem ha a gyógynövények mennyiségét eltúlozzuk. Ízléstől függően a csapott evőkanál, vagy több teáskanál legyen a mértékegység.

Néhány helyen az illóolaj cseppeket is javasolják, de ezzel legyünk óvatosak. Nagyon sok a nem megfelelő minőségű termék. Ha módunkban áll maradjunk a szárított gyógynövényeknél!

5. Most akkor az inhalálás jobb mint a gyógyszer?

Az inhalálás nem helyettesíti a gyógyszert, ha valakinek arra van szüksége. Az otthoni inhalálást az orvosok is azért javasolják a nátha és az influenza tüneteire, mert azokat vírus idézi elő. Az influenza maga egy vírus, de a megfázások mögött is nagyon gyakran egy-egy vírus áll. Ezek ellen az antibiotikumok hatástalanok. Jobb híján, így végre bátran fordulhatunk a természetes módszerekhez. Ráadásul az inhalálásnak megvan az az előnye, hogy a hatóanyagok a légzés során közvetlenül oda jutnak, ahol szükség van rájuk. Nem kerülnek be előtte a gyomorba és a májba.
Természetesen ha valaki beteg és nagyon rosszul érzi magát minden esetben forduljon orvoshoz!

6. Az inhalálás csak a náthára jó, csak akkor szabad, ha megfáztam?

Szerencsére a válasz nem, nem csak akkor lehet inhalálni, ha megfáztunk. Az inhalálás épp úgy segít az influenza, az asztma, a hörghurut sőt, valamennyi felső léguti megbetegedés tüneteinek enyhítésében. Hatásos még ezen betegségek megelőzésében, de egyesek a stresszt is így oldják. Olyan is akad aki az arcbőre miatt gőzöl. Más módon ugyan, de egyes kozmetikai kezelések is segítségül hívják a gőzt, a párát.

7. Azt hallottam, hogy reggel a legjobb inhalálni, viszont utána nem mehetek sehova. Ez igaz?

Ez csak félig igaz. Sajnos pont az a része, hogy inhalálás után ne menj sehova! Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy megfáznál. Mivel 1-2 óra kell, hogy újra „lehüljünk”, így a legjobb este, közvetlenül lefekvés előtt inhalálni. Az elalvás is könnyebb ha az orrjárataink végre szabadok. Aki nagyon beteg és otthon van, annak érdemes naponta többször is inhalálnia. Kezdhetjük öt perccel, de aki szereti és bírja nyugodtan gőzöljön tovább.

inhalálás otthon megfázás esetén

8. Fontos, hogy fazekat használjak inhalálni? Álljak fölé, vagy leülhetek?

Egyáltalán nem fontos, hogy fazék legyen. A lényeg, hogy hőálló legyen az edény, vagy a tál. Abban főzöd és abba öntöd amibe akarod, csak ne pattanjon szét. Nyugodtan leülhetsz, úgy lesz kényelmes. Van aki összekuporodik a kanapén, maga elé kapja a tálat, fejére teszi a törcsit és kész. Inhalálj úgy bátran, ahogy kényelmes!

9. Ti tényleg inhaláltok, vagy csak mondjátok? Hogyhogy ti is szoktatok betegek lenni?

Először is igen, tényleg inhalálunk. Nem csak akkor, ha betegek vagyunk, hanem amúgy is, mert jó. Másodszor, sajnos bárhogy vigyázunk mi is megbetegszünk néha. Elég könnyű elkapni valamit, néhány baci meg vírus napokig életképes még egy ajtón is! Egy közösségbe előbb-utóbb valaki magával hozza a náthát, vagy az influenzát, főleg ha gyereke van. Ettől függetlenül, pont a gyógynövények miatt, nálunk ez szerencsére ritkább és gyorsabban véget ér.

Nos, ezek voltak, azok a kérdések, amik az összes többit is magukba foglalták. Igyekeztünk mindenre hasznos és amennyire csak lehet kimerítő feleletet adni. Most, hogy itt a megfázós szezon és hamarosan az influenza is kopogtat, talán többen kedvet kapnak majd az inhaláláshoz. Reméljük, hogy a válaszok megmutatták, hogy az inhalálás, ha jól csináljuk egyáltalán nem kellemetlen. Ellenkezőleg, nagyon hatásos és jó módszer, hogy segítsünk magunkon. Tulajdonképpen az aromaterápia egy gőzölgő, de sosem forró verziója.

Segítünk elkezdeni az inhalálást, ne bajlódj azzal, hogy betegen szaladgálj a gyógynövények után és ne kelljen kísérletezned az összeállítási aránnyal sem. Mi összeállítottuk egy gyógynövényekből álló keveréket, melyet tasakba is raktunk így nincs más dolgod mint ezt a gyógynövénytasakot beletenni a forró vízbe és 15 percnyi áztatás után már gőzölhetsz is.

Gyógynövényes inhaláló tasak

Az éjszakai gőzölést még egészítsd ki azzal hogy az orrdugulás elleni párnalapot beteszed a párnádba, mely a fertőtlenítő hatása révén átjárja az inhalálás során kitisztított arcüreget, segíti jobbá tenni az éjszakádat és felveszi a harcot a felső légúti betolakodókkal.

A gyógynövényes inhaláló tasakról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz!

Jó inhalálást kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük