Megtudhatunk valamit az orrváladék színéből?

Néhányan csak legendának tartják, hogy a különböző színű orrváladék, különböző betegségekre utal. Friss klinikai kutatások viszont azt mondják, igenis számít, hogy az orrból távozó nyálka milyen színű. Bár pontos diagnózist így sem állíthatunk fel, de következtetni tudunk arra, hogy mekkora a baj! A színskála sokat segíthet a szülőknek abban, hogy ne rémüljenek meg azonnal és a megfelelő módon kezeljék a helyzetet! Lássuk is rögtön melyik szín mögött mi rejtőzik? Orrváladék az üregekben

Áttetsző orrváladék

Ha az orrból jövő váladék színtelen és átlátszó, akkor megnyugodhatunk. Az orrnyálkahártyánk mirigyei naponta több, mint egy liter váladékot, nyákot termelnek. Ennek jelentős részét anélkül nyeljük le, hogy tudnánk róla. Ahogy a „nyálka” a gyomrunkba ér, azonnal feloldódik.

Fehér színű orrváladék

Normális esetben a termelődött nyák jelentős része víz. Ha az orr szövetei valami miatt begyulladnak, akkor a váladék lassabban mozog, a nedvességtartalma felszívódik. Mivel sűrűbbé válik, a színe is fehérre vált. A folyamat utalhat allergiára, vagy egy kezdődő fertőzésre, például náthára.

Sárga színű orrváladék

Ha az orrból jövő váladék sárga, akkor biztos a fertőzés. A fehérvérsejtek már felvették a harcot a vírusokkal, vagy bacilusokkal és közben persze el is pusztulnak. Ezek az elhalt fehérvérsejtek adják az orrváladék sárgás színét.

Zöld színű orrváladék

A zöld orrváladék az erős megfázás, nátha és influenza egyik tünete. Az immunrendszerünk nagyon erősen harcol a fertőzéssel szemben. A váladékban már nemcsak az elpusztult fehérvérsejtek, de a különböző kórokozók is jelen vannak. Itt már nagyon kell figyelnünk! Ha a nyák zöld színe még 12 nap után sem változik, elképzelhető, hogy orrmelléküreg-gyulladás (arc-,homloküreg-gyulladás) áll a háttérben. Mindenképp keressük fel az orvost! Orrfolyás karikatúra

Piros, vagy vörös színű orrváladék

A piros váladéktól ijednek meg a legtöbben. Függetlenül attól, hogy a nyák rózsaszín, piros, vagy esetleg vörös, mindenképp vérre utal. Ez azonban, hacsak nem túlzó mértékű, akkor normális. Gyakran előfordul, hogy az orr szövetei kiszáradnak és megrepednek, esetleg egy apró ér elpattan. Ilyenkor a váladék is elszíneződik, de szerencsére csak egy rövid időre. A problémát könnyen orvosolhatjuk például a levegő párásításával.

Barna színű orrváladék

Ha az orrváladék barna, az vagy némi alvadt vérre, vagy porra utal. Általában az utóbbinál vesszük észre, hogy orrfújás után a zsebkendőnk egész egyszerűen fura és gusztustalan. A barna szín attól függően változik, hogy városi port, házi port, vagy egyszerűen száraz földet lélegeztünk be. Pánikra semmi ok, a váladék hamar kitisztul.

Fekete színű orrváladék

Ha valaki orrát fekete orrváladék hagyja el, két dolog lehet a háttérben. Az egyik a dohányfüst, ami akkor is megszínezheti a nyákot, ha az illető nem dohányzik, de sokáig tartózkodott füstös helyen. (A szmog riadó idején is tapasztalhatjuk.) A másik ok valamilyen gombás fertőzés. Ha gyermekünk nem volt kitéve füstnek, illetve a fekete váladék nem egyszeri, azonnal forduljunk orvoshoz! Ahogy a fenti magyarázatok mutatják, hacsak az orrváladék nem valamiféle különös színt, mondjuk lilát produkál, akkor általában nincs okunk az aggodalomra. Ugyan nem rajongunk a nyákért, de lebegjen az a szemünk előtt, hogy szükség van rá. Nemcsak vizet, de fehérjéket, antitesteket és különböző ásványi sókat is tartalmaz. Napról napra számos betolakodótól szabadít meg minket és bármikor kész a harcra. Kéretlen, sokszor zavaró, de hasznos barát. A lényeg, hogy ne maradjon bent belőle túl sok! Orrváladék színspektrum Ennek érdekében használjuk az orrdugulás elleni párnalapokat. Rendeljük meg gyermekünknek és ne idegeskedjünk tovább! A párnalapokban lévő gyógynövények nemcsak vírus- és baktériumölőek, de kellemes illatúak is. A gyerekek örömmel fekszenek majd a párnalapra és közben észrevétlenül a felesleges váladéktól is megszabadulnak. Tiszta orrjáratok és gyorsabb gyógyulás, ezt nyújtja az orrdugulás elleni párnalap gyerekeknek! orrdugulás ellen légzéskönnyítő párnalap gyerekeknek

A gyerekeknek való orrdugulás elleni légzéskönnyítő párnalapról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük