Állandó orrdugulás és magas vérnyomás

Különösen a mostani náthás, influenzás szezon alatt nehéz megállapítani, hogy mi okozza az orrdugulást? Pont azért, mert elsőre szinte senki sem gyanakszik arra, hogy valami más áll a háttérben. Az egyetlen, ami még felmerül, az maximum az allergia. Pedig a hosszú, hetekig-hónapokig tartó orrdugulást bizonyos gyógyszerek is kiválthatják!

Orrdugulás az orrcseppektől!

A leggyakoribb készítmény, ami tartós orrdugulást vált ki, az az orrcsepp. Valamennyi ilyen készítmény tájékoztatójában szerepel, hogy hosszú távú használata káros. Hamar alakít ki függőséget. Egy ideig a különböző orrsprayk még lelohasztják az orrdugulást okozó nyálkahártya duzzanatokat. Egy hét után viszont már ezek a szerek generálják a nyálkahártyák „puffadását”. Ezt a jelenséget egészen sokan ismerik.

A leggyakoribb készítmény, ami tartós orrdugulást vált ki, az az orrcsepp.

Orrdugulás és a vérnyomáscsökkentők!

Van azonban még egy gyógyszercsoport, ami legalább olyan veszélyes lehet, mint az orrcseppek. Egész pontosan a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek azok, melyek szintén krónikus orrduguláshoz vezethetnek!

Magyarországon jelenleg közel 3,5 millió embert érint a magasvérnyomás. Ennek egyik legfőbb oka természetesen a stresszes és rohanó életmódunknak köszönhető. Mivel maga a betegség nagyon veszélyes, könnyen okozhat például stroke-ot, az orvosok azonnal gyógyszerrel kezelik. Az esetek többségében ezt máshogy nem is lehet, és valóban szükséges az azonnali beavatkozás is. A gond azzal van, hogy egy-egy beteg egyszerre többféle készítményt is szed.

Ha valakit hosszú hetek óta orrdugulás kínoz, mindenképp keresse fel az orvosát!

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek bizonyos fajtáinak rendszeres, sokakat érintő mellékhatása az orrdugulás. A többféle gyógyszer, gyakoribb és erősebb tüneteket is garantál. A többség viszont nem olvassa el alaposan a betegtájékoztatót és nincs tisztában azzal, hogy a gyógyszere áll az állandó orrdugulás mögött!

Az állandó orrdugulás kockázatai!

A krónikus orrdugulással együtt jár, hogy az orrmelléküregekben termelődő váladék nem tud kiürülni. Ez rövid időn belül arc- és homloküreg-gyulladáshoz, de ettől súlyosabb problémákhoz is vezethet. Az orrdugulást nem csak a nyálkahártyákon lévő duzzanatok, de az orrkagylók megnaggyobbodása is kiváltja. Utóbbi kifejezetten a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatása.

Amennyiben nem fedezzük fel időben a problémát, jönnek a gyulladások. Súlyos esetben akár az orrkagylók műtéti úton történő kisebbítésére is sor kerülhet!

Megoldások!

Ha valakit hosszú hetek óta orrdugulás kínoz, mindenképp keresse fel az orvosát! Aki rendszeresen szed gyógyszert, feltétlenül írja fel annak nevét és tartsa számon, hogy mennyi idővel a tabletta beszedése után jelentkezik a probléma. Vagyis a lényeg, hogy mindenről alaposan számoljunk be a kezelőorvosunknak! Olvassuk el az általunk szedett vérnyomáscsökkentő tájékoztatóját és ha baj van kérjünk másfajta készítményt.

Az állandó és kellemetlen orrdugulásra nagy segítség az intenzív orrdugulás elleni párnalap is. Ez a különböző kórokozókat is távol tartja, így attól sem kell tartanunk, hogy legközelebb már a nátha miatt nem kapunk levegőt. Az intenzív orrdugulás elleni párnalapok hűsítik az orr nyálkahártyáját és lelohasztják a duzzanatokat. Ahogy ráfekszünk, az orrunk azonnal szelelni kezd. Megszűnik az orrdugulás és mi végre nyugodtan alhatunk!

orrdugulás ellen légzéskönnyítő párnalap felnőtteknek

A 10 évesnél nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek való intenzív orrdugulás elleni légzéskönnyítő párnalapról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük