Ha megfáztál egyél egy kis csokit!

Megjött a Mikulás és a fényes kis csizmácskákat teleszórta édességgel. A gyerekek, bizony még a nagyobbak is nagyon várják, a szülők pedig engednek az ünnepnek és mindenki büntetlenül falhatja a csokit. De mi a helyzet azokkal, akik épp ilyenkor betegek? Nátha, influenza, orrfolyás, köhögés, rosszullét. Persze ők is megkapják a kis csomagot, de vajon jól van ez így? Az anyukák és apukák fejében felmerül a gondolat, hogy talán ezt most nem kellene. Jobb lenne eltolni egy kicsit a Télapó szánját. Vajon nekik van igazuk?

Szerencsére, a válasz nem. A beteg, náthás gyerkőcöknek is nyugodtan hozhat csokit a Mikulás! Igazság szerint nem csak a meglepetés okozta örömtől, de magától a csokoládétól is hamarabb gyógyulhat a kicsi. (Meg persze a nagyok és a felnőttek is!)

Rövid csokitörténelem

Mindenki tudja, hogy a csokoládé alapja a kakaóbab. A növény már az ősi maja kultúrában is hatalmas tisztelet övezte, nem véletlenül. A kakaóbabot porrá őrölték, áztatták és főzték, majd ezt a levet kortyolgatták. A legendárium szerint az első csokoládé táblát csak az 1700-as években készítették el. Apácák igyekeztek így adományokat gyűjteni. A 19-ik században még a gyógyszertárakban árulták a porrá őrölt kakaót és egyéb belőle készült termékeket!

A csokoládé hatása a náthára

A csokiban lévő kakaó számos jótékony tulajdonsággal bír. Túl azon, hogy fogyasztása közben endorfin (boldogság hormon) szabadul fel, a megfázás tüneteit is enyhíti. Ennek egyik oka, hogy a kakaóbabban lévő flavonolok (flavonoid) csökkentik a gyulladást. Remek antioxidánsok. A másik érdekesség, hogy a kakaó teobromint is tartalmaz.

A teobromin, többek között csillapítja az akut és a krónikus köhögést. Ezt egy kutatás során is igazolták. Több, mint 160 főt kértek fel arra, hogy rendszeresen fogyasszon magas kakaó tartalmú csokoládét. Jelentős részük nagyon korán a kellemetlen köhögés megszűnéséről számolt be. A tünetmentes állapot azoknál tartós, akik mértékkel ugyan, de továbbra is fogyasztják a csokit.

A csokoládé erősíti az immunrendszert és gátolja a további fertőzést és gyulladást!

A csokoládé tehát remek gyógyír lehet a nátha és influenza ideje alatt. Erősíti az immunrendszert és gátolja a további fertőzést és gyulladást!

Milyen csokit válasszunk?

Bizonyára most sokan úgy vélekednek, hogy ez mind szép és jó, de a minőségi csoki drága. Tény, hogy minél magasabb a termék kakaó szárazanyag-tartalma, annál többe kerül. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk az árakat, látni fogjuk, hogy két, esetleg három egyszerű csokiból, már kijön a minőségibb termék ára. A csomagban lévő „üres” helyet, pedig mással is pótolhatjuk.

A legegészségesebbek természetesen a 90% fölötti kakaótartalommal rendelkező táblák, de ez a gyerekeknek, a keserű íz miatt hatalmas csalódás lenne. Bővel elég egy 70%-os csoki is, mondjuk mogyoróval. Akinek ez is sok, annak sincs oka aggodalomra. Azt mondják a jótékony hatás már 35% esetén is kimutatható. Ilyen csokiból egészen sok van.

A csokiban lévő kakaó, a megfázás tüneteit is enyhíti

Nem feltétlenül kell hatalmas táblákra, szeletekre sem gondolni. Nagyon finom és minőségi termékek vannak már kis méretben is. Ezekből többet is tehetünk, így annak a veszélye is kisebb, hogy a gyerek egyszerre fal fel mindent. A lényeg, hogy amennyire csak az időnk engedi, olvassuk el a csokoládé papírján lévő tájékoztatót!

Plusz ajándék!

A náthás, influenzás gyerkőcnek tegyünk a csomagba, vagy a mellé orrdugulás elleni párnalapot is. Kibontáskor tetszeni fog neki a párnalapban lévő gyógynövények jó illata és azonnal a feje alá teheti. Mikor ráfekszik, az illóanyagok azonnal akcióba lépnek és megszüntetik az orrdugulást! Továbbá lelohasztják az orrnyálkahártyán lévő duzzanatokat és a felgyülemlett váladék végre távozik. A gyerek újra szabadon lélegzik és nyugodtan pihen!

orrdugulás ellen légzéskönnyítő párnalap gyerekeknek

A gyerekeknek való orrdugulás elleni légzéskönnyítő párnalapról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.