Allergológus is vagy?

Allergológusnak gondolod magad, vagy szakemberre bízod az allergiás gyógyszered kiválasztását?

Szinte minden családban van valaki, aki szenved a parlagfű pollenjétől. Ismerős, szűnni nem akaró tünetek, állandó orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, torok kaparás. Aki érzékenyebb, azoknál köhögési inger, esetleg légzési nehézség, fulladás alakulhat ki.

orrfolyás és orrdugulás

Tudományos közlemények sora bizonyítja, hogy az allergiás betegek 80-90%-a  el sem megy szakorvoshoz,  így nem is kap ideális kezelést.

Kutatások alapján a szénanáthában szenvedő betegek fele nem találkozott orvossal a legutóbbi évben, és a nagy része a nem recept köteles gyógyszereket részesítette előnyben, mert úgy vélték, hogy nem szükséges orvost felkeresniük.

vény nélkül kapható gyógyszerek

A vény nélkül kapható allergia gyógyszerek általában arra valók, hogy áthidalják azt az időszakot, amíg valaki eljut a szakorvoshoz, aki aztán a legjobb, legkorszerűbb gyógyszereket tudja felírni.

A könnyen elérhető gyógyszer arra ösztönzi az embereket, hogy ezzel a kezeléssel megelégedjenek.

Azok a betegek, akik sokáig a vény nélkül kapható szerekkel kezelik magukat, mivel ezek hatása kevésbé hatékony, nem szűnteti meg az allergia tüneteit, csak enyhíti azokat. Ha viszont elmenne egy szakorvoshoz, tőle jóval korszerűbb, és hatékonyabb készítményt is kaphatna.

allergológus

Kimutatások alapján a parlagfű allergiások jelentős részének súlyos, idült felső-légúti betegsége lesz a nem megfelelő gyógyszeres kezelés miatt. Ezeknek a betegeknek nem csak az életminősége lesz rossz, de az iskolai és munkahelyi teljesítményük is romlik.

fáradtság és kimerültség


Tudomásul kell vennünk, hogy az allergia nem gyógyítható, de lehet teljesen, vagy részlegesen tünetmentessé válni a pollen szezon idején.

Ha szakorvoshoz megyünk, allergiások nagyon nagy részénél a megfelelő kezeléssel vagy gyógyszer kombinációval ez a tünetmentesség elérhető.

Aki régóta allergiás, az általában úgy írat fel gyógyszert a szezon végén, hogy abból maradjon a jövő évi szezon elejére is, és így nem éri váratlanul a szénanátha szezon kezdete. Az új szezon kezdete előtt pedig időben felíratja és ki is váltja a gyógyszereket, szemcseppeket és orrcseppeket. A gyógyszereket legalább két héttel a várható szezon indulása előtt el is kezdi szedni.

Sajnos nagyon sok ember makacsságból nem szed gyógyszert, mert gyógyszer ellenes, és inkább végig kínlódja az egész allergia szezont.

Ilyenkor az a legdurvább, amikor a gyógyszerellenes szülők nem allergiásak, de a gyermekeik kínlódnak az allergia tüneteitől, és nekik sem szabad gyógyszert használni a kínzó tüneteik enyhítésére.

asztma

Az allergia esetében ez a legrosszabb, amit tehetünk magunk ellen, mert az allergia generalizálódni szokott. Ez azt jelenti, hogy ha valaki allergiás egy bizonyos dologra, és ha nem szedi a gyógyszereket, általában az évek múlásával újabb és újabb dolgokra lesz allergiás, míg a legrosszabb esetben asztmává is alakulhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük