Nem is a klór felelős az orrdugulásért?

Különösen nyáron megszokott kép, hogy strandolás után egy csomó embernek vörös a szeme és nehezebben kap levegőt. A többség azt gondolja magáról, hogy megfázott. Keresi az okokat: Túl sok volt a hideg üdítő? Vagy az a finom fagyi? Esetleg megcsapott a szél, vagy a huzat? A válasz azonban sokszor a medence, illetve a klór.

Klórra az embernek elengedhetetlen szüksége van, hiszen részét képezi a gyomorsavnak, vagyis az emésztésben és más folyamatokban is nagy segítségünkre van. Az azonban, hogy milyen formában és mennyiségben jut be a szervezetünkbe, korántsem mindegy.

Néhány adat azt mutatja, hogy már egy zuhanyzás alatt is annyi klór jut a testünkbe, mintha egyszerre innánk meg 10 pohár klóros vizet. A baj azonban nem ez, hiszen a klór valóban tisztítja a vizet. A dolog hátterét a tulajdonságaiban kell keresnünk. A klór ugyanis egy fokozottan reakcióképes anyag, vagyis nagyon könnyen lép kapcsolatba más vegyületekkel.

Sajnos egy medence vizébe óhatatlanul is kerül, illetve kerülhet ammónia, különböző testápolószerek és sok esetben más is. Ahogy a klór reakcióba lép velük, a szervezetünk számára káros anyagok képződhetnek. Már önmagában is, nagy mennyiségben maró hatású anyagról beszélünk, amit az egyéb „melléktermékek” csak fokoznak.

Egy kutatás úgy találta, hogy azok, akik 20 órát töltöttek klóros medencében 3,5-ször nagyobb eséllyel kaptak hörghurutot. Ráadásul azok a gyermekek, akiknek volt már ilyen betegsége, még inkább hajlamosabbak lettek az allergiákra és az asztmára. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az ilyen víz a kismamákra, illetve születendő magzatukra nézve is nagyon komoly negatív következménnyel járhat.

Egyértelmű tehát, hogy a légzőszervrendszerre és a nyálkahártyára finoman szólva is meglehetősen káros az állandó klórós medencében való tartózkodás. A légutak felmaródnak, a nyálkahártyák sérülnek. Ennek következtében begyulladnak és megduzzadnak és kialakul az orrdugulás. Ezt a panaszt korántsem olyan egyszerű helyrehozni, hiszen az általános készítmények sok esetben nem használnak. A panaszok akár hetekig is eltarthatnak, főleg ha a medencehasználat rendszeres.

meglehetősen káros az állandó klórós medencében való tartózkodás

Természetesen nem arról van szó, hogy ne pancsilkoljunk néha egy jó hűvös medencében, vagy ne ússzunk le egy-egy hosszt. Érhető, hogy a kánikulában mindenki frissülni akar. Annak azonban, aki rendszeres uszodabarát, vagy úszást nélkülözni nem tudó sportember, mindenképp érdemes megérdeklődnie, hogy mivel és hogyan tisztítják a vizet.

A kellemetlen orrfolyás és orrdugulás mindenkire rossz hatással van. Ha nem gyógyulunk hamar, gyengülni kezd az immunrendszer, kedvtelenné és feszültebbé válunk. Az éjszakáink hosszúak és fárasztóak lesznek. A pihenés hiánya pedig tovább erősíti a bajokat. Ráadásul a nyári kánikulában nagyon sokszor amúgy is nehezebb a légzés. A meleg és a párás levegő már önmagában is elszívja az ember energiáját.

A gyógyulás érdekében használjuk az orrfolyás és orrdugulás elleni párnát. A termék a megfelelő gyógynövények segítségével nyugtatja az orr nyálkahártyáját és elősegíti annak regenerálódását. A duzzanatok lelohadnak és a levegő útja újra szabaddá válik. Kellemes illata és gyógyító ereje garantálja a nyugodt alvást és a probléma megszűnését.

Az allergia okozta orrfolyásra és orrdugulásra a megoldást a 2 az 1-ben párnánk nyújtja.

allergiás orrfolyás és orrdugulás ellen párna 2 az 1-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük