Milyen veszélyeket rejt magában a homloküreg-gyulladás?

A krónikus homloküreg-gyulladás előfordulása meglehetősen gyakori, bár valamelyest ritkább, mint az arcüreggyulladás. Mindkettő, vagyis az orrmelléküregek megbetegedése általában a náthához, influenzához, vagy allergiához társul. Kisgyermekektől az idősekig legalább egy alkalommal mindenki átesik valamelyik változaton.

Függetlenül attól, hogy a homloküreg-gyulladást vírus, baktérium, vagy az allergiás reakciót kiváltó túlzott hisztamin termelése okozza, a tünetek egyformák. A gyulladás miatt az orr nyálkahártyája megduzzad, majd ahogy a fertőzés terjed az orrmelléküregek járatai, vagyis az arc-, vagy homloküreg kijárata elzárul. A beteg hiába fújja az orrát, a váladék képtelen távozni az üregekből. A folyamatos telítődés kellemetlen feszülést, majd egyre erősebb fájdalmat vált ki. A betegséget akkor tekintik krónikusnak, ha a panaszok még 12 hét után is fennállnak, vagy évente, kétévente visszatérnek.

Az tény, hogy egy kezeletlen arc- , vagy homloküreg-gyulladás akár agyhártyagyulladást is okozhat, de az orvosok úgy gondolták, hogy a betegség egyéb bajokért, esetlegesen az orrmelléküreg rák különböző „fajtáiért” is felelhet. Egész pontosan a vírusok és az orr kapcsolatát kezdték el szorosabban vizsgálni. A megfigyelésekbe több tucat olyan pácienst vontak be, leginkább idősebbeket, akiknek volt már krónikus homloküreg-gyulladásuk.

homloküreg-gyulladás vizsgálat

Szerencsére az adatok azt mutatták, hogy a HNC (fej és nyak daganat) kockázata csak elenyészően, átlagosan mindössze 0,07%-al volt nagyobb azoknál a személyeknél, akik szenvedtek már orrmelléküreg-gyulladásban. Ráadásul közülük is csak olyan esetben volt kimutatható, ahol a homloküreg-gyulladás már több mint 8 éve volt. Hasonlóak lettek az eredmények a rettegett HPV (human papilloma vírus) -nál is, ahol 0,10%-al emelkedett a kockázat.

Ezek a számok bizonyos tekintetben megnyugtatóak, de tény, hogy az orrmelléküreg-gyulladás egyáltalán nem veszélytelen. Számtalan olyan új vírus és baktérium van jelen napjainkban, melyek megismerése még hosszú éveket, vagy évtizedeket vesz igénybe. A legfontosabb, hogy semmilyen betegséget se vegyünk félvállról. Aki az arc-, vagy homloküreg-gyulladás jeleit tapasztalja, minden esetben forduljon orvoshoz.

egészséges és gyulladásban lévő melléküregek

A betegség olykor magától is elmúlik, de sajnos ez a legritkább eset. Az orvosok általában gyógyszeres kezelést javasolnak, ami főként valamilyen szteroid tartalmú orrcseppet, vagy spray-t takar. Ezek használatánál kiemelten fontos az utasítás pontos betartása, hiszen nagyon könnyen vezetnek függőséghez. Krónikus, hosszan elhúzódó arc- és homloküreg-gyulladás esetén érdemes kipróbálni az alternatívát is.

A krónikus arcüreggyulladás esetén párna pontosan azt nyújtja, amire a betegnek szüksége van. A benne lévő gyógynövények megszüntetik az orrnyálkahártya duzzanatait, így a felgyülemlett váladék távozhat az üregekből. Biztosítottá válik a szellőzés és elmúlik a gyulladás. A párna vírus és baktériumölő hatású, így újabb betegségtől sem kell tartanunk. Rendszeres használata magában hordozza a gyógyulást és a pihenést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük