Hol hemzseg a legtöbb baci? – 2. rész

– 2. rész –

A cikkünk első részéből kiderült, melyek azok a helyek, ahol hemzsegnek a bacik, és ahol a legkönnyebb összeszedni egy jó kis fertőzést.

A 2. részben tovább mutatjuk a fertőzésre legveszélyesebb helyeket.

De nézzük csak, melyek azok a helyek és tárgyak, amit nap, mint nap gyakran megérintünk.

6.Irodában

irodák

Az irodában a leggyakrabban az asztalt, telefont, billentyűzetet és az egeret érintjük meg, és emiatt innen lehet a legtöbb bacit összeszedni.

Az emberek 90%-a betegen megy be a munkahelyére dolgozni, és ott lesz egyre rosszabbul. Van aki nap közben megy el orvoshoz, van aki estig húzza az igát betegen.

Természetesen a beteg dolgozó napközben köhög és hapcizik, amiből millió baci cseppek áramlanak szét az irodai berendezésekre, amiken akár három napig is eléldegélnek.

Hihetetlen, de egy irodai asztalon NÉGYZET CENTIMÉTERENKÉNT, tehát egy öt forintos nagyságú területen 21.000 bacilus található.

Egy irodai telefonon több mint 25.000 baci van egy öt forintos nagyságú helyen!!!!

Az irodák konyhái is tele vannak bacilusokkal. A kávéfőző edények nyele és a kapcsoló gombja, a mosogató, a szivacsok, és az étkező felületek szintén hemzsegnek a baciktól.

A használt és ritkán kimosott konyhai szivaccsal töröljük le az étkező felületeket, így ezek a felületek 200.000 –szer fertőzöttebbek, mint a WC ülőke.

Érdemes kidobnunk a konyhai szivacsot, és papír törlővel letörölgetni.

Az irodai konyhákat általában nem takarítják napi rendszerességgel, és főleg a kávés edények vannak legjobban elhanyagolva, amik nagyon komoly fertőzéseket is hordozhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy a kávéfőzőt és tartozékait gyakran főzzük ki ecetben, így ezzel jól ki tudjuk fertőtleníteni.

És mivel 5 emberből 1 ember mos csak rendesen és alaposan kezet, ezért nagyon nagy a fertőzés veszélye.

Érdemes oktatni a dolgozókat a helyes és gyakori kézmosásra, illetve a napi használati tárgyak gyakori fertőtlenítésére, így jelentősen lecsökkenthető a munkahelyi lebetegedés és hiányzás.

7.Éttermekben

éttermek

A legtisztább, legmenőbb éttermekben is előfordul a bacik megtelepedése, hiába az alapos és precíz takarítás és tisztítás. A bacik a legjelentéktelenebbnek tűnő, de a legtöbbet megfogott tárgyakon telepednek meg, mivel ezeket tisztítják legkevésbé.

Az első dolog, amit megérintünk az étlap, itallap és az édesség lap. Valljuk be őszintén, ezeket a könyvecskéket elég nehéz takarítani.

Ezek a kis étlapocskák átlag 185.000 bacit tartalmaznak.

Ne felejtsük el, hogy a nátha, megfázás és influenza vírusok képesek a kemény felületeken akár 18 órán keresztül is életben maradni, és fertőzni. Ezért érdemes kezet mosni, miután visszaadtuk az étlapot a pincérnek.

Nagyon sok baci telepszik meg a só, bors, fűszer szórókon, ketchup, mustár, majonézes flakonokon, és a szószos üvegeken is.

8.Orvosi rendelőben

orvosi rendelők

Vacakul érzed magad, és elmész az orvoshoz. Abban a pillanatban, ahogy megérinted a bejárati ajtó kilincsét, máris fertőző bacilusok ezrei ragadnak a kezedre. Az összes előtted ott járó beteg bacijai.

Az orvosi váróterem egy igazi baci központ, hiszen itt csak a baci hordozók jelennek meg, koncentrálva a fertőzést. Ezen a helyen, töményen koncentrálódnak a nátha, megfázás, influenza bacijai, vírusai, a norovírus, a streptococcus és még sokan mások.

Az orvosi váróteremben várakozó betegek pillanatokon belül tele köhögik és tüsszögik a helységet, és a levegőben pillanatokon belül szétáramlik a sok baci, amiből jut mindenkinek, akár akarja, akár nem.

Nagyon fontos, hogy a váróteremben lehetőleg ne fogdossuk a tájékoztató kiadványokat és a székek karfáját. Ha lehetséges a gyermekeinknek ne engedjük, hogy játszanak a rendelőben elhelyezett játékokkal.

Nagyon fontos, hogy a váró teremben és onnan hazafelé menet ne nyúljunk az arcunkhoz és a szánkhoz, és amint haza értünk, minél előbb mossunk kezet alaposan.

9.Hotel szobák

hotel szobák

Annak ellenére, hogy a hotel szobákat rendszeresen és alaposan takarítják, mégis előfordulnak a bacik a legforgalmasabb helyeken.

A vizsgálatok, melyek a hotelek tisztaságát tesztelték, sajnos kimutatták, hogy bizony itt is előfordulnak a fertőző bacik.

Természetesen a legtöbb bacit a legtöbbet használt tárgyakon találták:

  • a tv távirányítókon,
  • a fürdőszoba pipere polcain,
  • csaptelepeken,
  • WC ülőkén,
  • és megdöbbentő, de a paplanokon is.

10.Bölcsőde, Óvoda, Iskola

osztálytermek

Mi szülők nagyon jól tudjuk, hogy a gyermekeink a náthát, megfázást és az influenzát a legtöbbször a bölcsiből, oviból, vagy az iskolából kapják el és hozzák haza.

Ezért nagyon fontos, hogy tanítsuk meg gyermekeinket a helyes és gyakori kézmosásra. Egy alapos szappanos kézmosás általában 20 másodpercig tat. Tanítsuk meg gyermekünket arra is, hogy miért fontos a kézmosás.

Megvizsgálták, hogy a közösségekben az általános baci lelőhelyeken kívül hol található még bacilus.

A következő tárgyakon találtak nagyobb mennyiségű bacilust:

  • a mosdók csaptelepein (2.335)
  • a kosárlabdán (13.987)
  • az ebédlő asztalon, a tálcákon és a számítógép billentyűzetein (9838)

Ha netalán mi is megfertőződünk valahol, ne felejtsünk el az éjszakai orrfolyás, orrdugulás ellen egy légzéskönnyítő párnalapocskát a párnahuzatunkba tenni a nyugodt, orrdugulás mentes alvásunk érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük