Új gyógymód segítségével gyógyulhatnak az orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő betegek

Bármennyire is furcsa, de Angliában lufi segítségével gyógyítják a krónikus orrmelléküreg-gyulladást. Ez a betegség, egész pontosan az arc- és homloküreggyulladás rengeteg embert érint világszerte. Legalább egyszer valamelyiken szinte mindenki átesik. Elég egy alapos megfázás, vagy influenza és kész a baj. Ugyan a betegek többsége jó esetben magától, vagy gyógyszeres segítséggel meggyógyul, de szép számmal akadnak olyanok, akiknek végül sebészeti beavatkozásra van szükségük.

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás lényege, hogy egy betegség, nátha, influenza, vagy épp allergia során keletkező gennyes váladék, a szövetek túlzott gyulladása miatt képtelen távozni. Az orrnyálkahártyán lévő duzzanat egészen az arcüreg nyílásáig terjed, így hiába fújjuk az orrunk, nem történik semmi. Az üregek megtelnek a váladékkal és fokozódik a nyomás. Ugyanez a helyzet a homloküreg-gyulladás alatt, sőt, egyik a másikat generálja is. Az arcüreggyulladásból nagyon könnyen lesz homloküreggyulladás, illetve ugyanez igaz fordítva. A két betegség egyformán veszélyes, nemcsak azért mert a nyomás miatt a fejünk egyre jobban fáj, hanem mert a fertőzés (baktériumok és vírusok)kezelés nélkül a koponya különböző részeire is átterjed. Az orrmelléküreg-gyulladások következménye akár agyhártyagyulladás is lehet.

A betegséget nem könnyű felismerni, hiszen a tünetek, a nehéz légzés, a láz, a fájdalom szinte minden egyes megfázással együtt jár. Ugyanakkor elképzelhető, főként az arcüreg-gyulladás esetén, hogy a kórt, nem is a nátha, hanem egy gyulladt, rossz fog váltja ki. Ilyenkor ugyanolyan nehéz a pontos diagnózis felállítása, mivel egy erős fogfájás esetén a fájdalom érthető módon kisugárzik az arc különböző területeire. Szerencsére azért a betegek többsége még időben ráébred, hogy ha két héten keresztül hiába fújja az orrát és fájdalmas feszülést érez az arcában, vagy homlokában, akkor valami nincs rendben.

orrmelléküreg-gyulladás

Mikor egy orrmelléküreg-gyulladást diagnosztizálnak, első körben gyógyszeres, antibiotikumos kezelést javasolnak. Ez viszont, különösen azoknál akiknél az arc- és homloküreg-gyulladás már nem első alkalommal fordul elő, nem használ. Ilyenkor javasolják a pácienseknek a sebészeti beavatkozást. Ez annyit jelent, hogy műtéti úton, a gyulladt szöveteket kivágják, így próbálva visszaállítani az üregek, illetve azok kijáratának méretét. Az eljárás persze érzéstelenítés alatt történik, ám mihelyt annak hatása elmúlik, a beteg elképesztő fájdalmakat él meg és lassan gyógyul. Ami még inkább elkeserítő, hogy a műtét sokszor felesleges, mert a gyulladás visszatér. Elég egy újabb apró meghűlés és ismét tele az arc-, vagy homloküreg váladékkal és jönnek a kínzó tünetek.

Angliában közel 9 millió embert gyötör rendszeresen valamilyen orrmellléküreg-gyulladás és közülük 750 ezernél sem a gyógyszer, sem a műtét nem használ. Volt olyan beteg, aki három alkalommal is átesett a fájdalmas beavatkozáson, mégsem épült fel teljesen. Ezért gondolták azt az ottani orvosok, hogy más megoldást keresnek. Ez lett a lufi, de azt is mondhatnánk, hogy fordított lufifújás. Az eljárás lényege, hogy egy hajlékony vékony csövet juttatnak a beteg orrába, melynek a végén egy apró lufi található. A beteg egyszerűen helyet foglal a rendelőben a székben, majd alapos érzéstelenítés után egészen a gyulladt üregig vezetik az orrán keresztül a csövecskét. Az orvos megnyom egy gombot és a léggömb elkezd felfúvódni. Ahogy szép lassan megtelik levegővel, megrepeszti a szöveteket. Az orrüreg, valamint az arc-, vagy homloküreg kijárata így újra szabaddá válik. Mivel az érintett szövetek nem túl rugalmasak és az eljárás is más, a gyógyulás során az üregek nyitva maradnak. A szöveteket nem éri akkora „kár”, mint sebészeti úton, nincs újabb gyulladás és sejtburjánzás.

Az új módszer reményt ad a tartósan orrmelléküreg-gyulladástól szenvedőknek, mivel az eddigi eredmények alapján, a hatása valóban tartós. A beavatkozáson átesett páciensek jobb közérzetről és könnyebb légzésről számolnak be. Ugyanakkor tény, hogy egyeseknek ezt követően is, bár kevesebb alkalommal, de szükségük volt valamilyen gyógyszer segítségére is. Hazánkban ennek az eljárásnak az elterjedésére még várni kell, de megnyugtató, hogy ettől függetlenül is létezik segítség.

A krónikus arcüreggyulladás elleni párna valóban orvosolja a bajokat. Függetlenül attól, hogy a gyulladás egy megfázás, influenza, orrpolip, orrsövényferdülés, vagy épp az arccsontok rendellenességei miatt alakult ki, a párna megszünteti a kellemetlen tüneteket. A gyógynövények erejével orvosolja a gyulladást, lelohasztja a duzzanatokat és lehetővé teszi, hogy a váladék távozzon az üregekből. Az orrunk újra szelelni kezd és megszűnik a kínzó feszülés, a fájdalom. A párna baktérium és vírusölő hatású, így nem kell attól tartanunk, hogy a betegség újra kialakul. Rendszeres használata garantálja a gyógyulást és a kellemes pihenést, akár arc- , akár homloküreggyulladástól szenvedünk.

Krónikus arcüreggyulladás esetén párna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük