Az orrban lévő vírusos fertőzések középfülgyulladáshoz vezethetnek!

A középfül fertőzése, mely később középfülgyulladáshoz vezethet, a 3 éven aluli gyermekek több mint 85%-át érinti. Ez a rettentően magas szám! Talán csökkenthető, ha megismerünk néhány új tényt.

Középfül fertőzés gyerekeknél

Egy Egészségügyi Központ által közzétett kutatásból kiderült, hogy a bajért nem kizárólag a bakteriális fertőzések felelősek, mint ahogy korábban hitték. Az esetek többségében ugyanis a problémát, az orrban lévő vírusok okozzák.

A gyerekek fülbetegségének egyik vezető oka, ha az orrukban egyszerre van jelen az influenza vírus és egy baktérium is.

Baktérium és vírus az orrban

A tudósok rájöttek, hogy a vírus nemcsak az orrszövetek gyulladásáért, hanem a baktériumok számának növekedéséért is felelős. Ezenkívül fokozza az esélyét, hogy ezek a baktériumok eljussanak a fül kürtbe és megfertőzzék a középfület.

Középfül fertőzés baktériummal

Edward Swords mikrobiológiai és immunológiai professzor elmondta, hogy ugyan minden ember orrában vannak baktériumok, melyek az esetek többségében semmilyen problémát nem okoznak, de bizonyos körülmények között ezek hajlamosak a középfülbe jutni és ott fertőzést okozni.

Szerencsére most már azt is tudják, hogy ez miért és hogyan történik.

A Pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) baktérium a gyermekek orrában kétféle fázisban is előfordulhat. Az egyik egy viszonylag rosszindulatú (invazív), a másik egy viszonylag jóindulatú változat. Bár az előbbi sokkal gyakrabban található meg a fertőzött fülben, az influenza vírus attól függetlenül okoz baktérium növekedést és betegséget, hogy melyik változat volt előzőleg az orrban.

Pneumococcus baktérium a gyerekek orrában

Sword professzor szerint ezek a felfedezések rámutatnak, hogy az influenza vírus nemcsak módosítja az immunrendszer válaszreakcióját erre a különös baktériumra, de még a korábban jóindulatúnak tartott változat számára is lehetővé teszi, hogy megfertőzze a középfület.

A középfülgyulladás elképesztően fájdalmas és nagy szenvedéssel jár különösen egy kisgyermek számára.

Fájdalmas középfül gyulladás

Fontos tudni, hogy nemcsak az influenzavírus jár együtt egyéb kellemetlen tünetekkel, hanem maga a Pneumococcus baktérium is, amit más, súlyosabb betegségekkel is kapcsolatba hoznak.

Ahhoz, hogy megelőzzük, vagy mielőbb kezeljük az influenzavírus okozta problémát, gondoskodjunk róla, hogy az orrjáratok mindig tiszták és szabadok legyenek!

Ebben segít az orrdugulás elleni párnalap, mely kíméletesen szünteti meg az orrnyálkahártya duzzanatát. A benne lévő gyógynövények fertőtlenítő és baktériumölő hatásúak, melyek biztonságosan és gyengéden fejtik ki jótékony hatásukat és garantálják a pihentető alvást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük